Tuesday, 30 December 2014

CADANGAN PENAMBAHBAIKAN PENGURUSAN BANJIR



Saya tertarik untuk memberikan pandangan setelah membaca satu artikel yang memberikan cadangan yang sama. Terima kasih kepada pengarang artikel ini kerana memberikan satu motivasi kepada saya untuk memberikan pandangan saya sendiri.



Artikel berkenaan bolehlah dibaca di sini.

Cerita untuk mengkaji semula SOP banjir ini, sebagaimana maklum bukanlah cerita baru. Kerana ianya telah dibincang di dada akhbar dan juga segala media massa termasuklah secara online berkenaan perlunya negara mengkaji SOP pengurusan bencana yang baru sebaiknya berlaku banjir yang melanda Kelantan, Pahang dan Terengganu sebelum banjir dalam bulan Disember 2014 ini.

Apa itu menguruskan banjir?

Monday, 29 December 2014

Misteri Penerbangan Airasia QZ 8501 : Amaran kepada warganegara China supaya tidak menaiki penerbangan Airasia.

Seseorang telah membuat posting dalam sebuah portal China memberikan amaran dua minggu lalu. Beberapa agensi berita antarabangsa juga telah membuat liputan berkenaan perkara pelik ini.

Incikposmen telah cuba membuat sedikit semakan terhadap posting tersebut bagi memastikan kesahihannya.

Tuesday, 23 December 2014

Kejadian menyayat hati dalam kejadian banjir besar di Kelantan.

Kejadian menyayat hati dalam kejadian banjir besar di Kelantan.


Dilihat dalam situasi bencana yang mencemaskan seperti ini, logistik dan aset bagi tujuan menyelamat perlulah diadakan segera. Pihak berkuasa juga perlu bertindak pantas dengan meneliti keadaan semasa dengan tepat. Sekiranya darurat perlu diisytiharkan ianya perlu dilakukan segera.


Bayangkan peristiwa sedih di bawah ini berlaku kepada anak anda atau ahli keluarga anda.


Sunday, 16 November 2014

Revisiting MH 370 - November 2014



Straight to the point. Malaysia as well as the world, still could not find the plane while searching at southern corridor near to Australia, despite Australian Prime Minister announcement that there is credible evidence which possibly lead to finding of the plane there. Of course, it was based mainly on the revolutionary calculation by the engineers of Inmarsat, a calculation based on satellite to the plane communication. It pushed the Prime Minister of Malaysia to agree to announce the Inmarsat finding and parties who are in the search of the plane agreed to end up with the conclusion made based on the calculation.

Does the Malaysian side has the ability to validate the calculation? Before that question, shall we ask that whether Malaysia has the access to the raw data gained by Inmarsat and used by the Inmarsat engineers to calculate and conclude the finding?

Sunday, 9 November 2014

Sebab Sheikh Imran Hosein tak nak masuk US, UK, India dan Singapura tapi tinggal di Malaysia.

Sheikh Imran Hosein


Kenapa Sheikh ni tinggal di Malaysia pulak? Sila lihat youtube di atas.


Siapa Sheikh ini? Bagi yang belum kenal ini adalah biodata beliau.

Aku ada juga menonton beberapa ceramah daripada youtube disampaikan oleh Sheikh Imran Hosein. Sheikh ni seorang alim yang menghabiskan masa hidup beliau untuk mengkaji teks Al-Quran dan Al-Hadis berkenaan peristiwa akhir zaman ataupun apa yang dipanggil Islamic Eschatology. 

Aku tak lah setuju sepenuhnya dengan apa yang menjadi tafsiran atau ijtihad Sheikh Imran Hosein. Ada juga beberapa perkara yang menjadi ikhtilaf dan aku lebih setuju dengan pandangan alim ulama yang lain. Tetapi secara keseluruhannya pandangan Sheikh Imran sangat compelling

Thursday, 6 November 2014

Cameron Highland yang dah tak sejuk.

Jalan-jalan ke Jeram Parit, Tanah Rata, Cameron Higlands.
Itulah, aku cakap dengan kawan ni. Dia selama hidup, barulah pertama kali naik Cameron Highland. Itu pun sebab dia ikut trip bisnes kengkawan buat kat atas tu. Aku pun pelik ni, bukannya orang tak berduit dia ni. Tempat lain banyak dah dia pergi. Dia cakap dia tak berkesempatan naik Cameron Highland sebab apa-apa yang dirancang sebelum ni memanjang tak menjadi. 

Oklah. Tapi aku cakap dekat dia Cameron Highland dah tak sejuk macam dulu. Rugilah dulu tak pernah naik. Sekarang dah panas, kadangkala je sejuk. Itu aku la yang cakap.

Saturday, 1 November 2014

Sumpah Yang Dipertuan Agong

Tahukah kita bahawa Perlembagaan Persekutuan menghendaki setiap Sultan yang dipilih untuk jawatan Yang Dipertuan Agong untuk bersumpah sebagai menjalankan tugas Yang Dipertuan Agong Malaysia? 

Sumpah dengan kalimah Allah itu menunjukkan bahawa memelihara agama Islam pada setiap masa merupakan tugas utama Yang Dipertuan Agong sebagai ketua Agama Islam dalam negara ini.

Ianya juga menunjukkan kedudukan agama Islam bukanlah ceremonial atau pun istiadat semata-mata, jika ianya hanyalah bagi tujuan ceremonial semata-mata mengapa Yang Dipertuan Agong dikehendaki bersumpah sebelum menjalankan tugas sebagai kuasa pemerintahan tertingga untuk menjaganya setiap masa?

Ianya termaktub dalam jadual ke-4 Perlembagaan Persekutuan seperti berikut;

Sunday, 26 October 2014

Pandangan Pak Long tentang ceramah Puan Zaharah Sulaiman


Apabila mendengar ceramah daripada Puan Zaharah Sulaiman, aku dapat memperlajari beberapa perkara baru mengenai sejarah orang melayu sendiri. 

Aku juga terperanjat dengan dakwaan beliau yang ada sejarah melayu yang penting dan sepatutnya diketahui tetapi tidak dimasukkan dalam mata pelajaran sejarah seperti sejarah negeri Kedah dikepung oleh British supaya tentera Siam dapat menyerang negeri itu dan membuat semacam "ethnic cleansing".

Wednesday, 22 October 2014

Untuk Blogger Zamkata, disaran untuk menonton video Youtube ini.



Ramai yang terkejut bila Blogger Zamkata memberikan pandangan dalam blognya bahawa orang Melayu itu pun pendatang juga, tetapi pendatang yang lebih awal dan lebih bijak seperti posting beliau di sini.

Antara yang memberikan pandangan balas ialah blogger Al-Azharri Siddiq sebagaimana di sini.

Dalam pada itu, Blogger Zulfikli Nordin pula membidas kenyataan perwakilan Parti Gerakan yang menyatakan orang Melayu juga adalah pendatang. Posting Zulkifli adalah di sini.

Kebetulan pula dalam posting sebelum ini, incikposmen telah pun memperlihatkan satu kajian asal-usul orang Melayu sebagaimana dimasukkan semula di bawah ini.

Sunday, 19 October 2014

4 ancaman utama kepada umat Melayu Islam - Presiden Isma

Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) Abdullah Zaik Abd Rahman menyatakan ada 4 agenda utama oleh kuasa-kuasa asing yang menggugat umat Melayu yang bakal memberikan kesan kepada jatidiri bangsa, peperangan sesama sendiri dan penghapusan etnik.
4 ancaman yang dimaksudkan itu ialah,

Saturday, 18 October 2014

Kerajaan Amerika Syarikat suruh Malaysia mansuh Akta Hasutan?

Malaysia mu tunggu.. aku datang..
Kahkahakah..
Berdasarkan berita yang disebarkan oleh Malaysia Insider seperti di sini, kerajaan Amerika Syarikat mengeluarkan kenyataan untuk kerajaan Malaysia supaya akur dengan Bar Council dan menghapuskan Akta Hasutan demi hak asasi manusia yang tidak terbatas dan juga bagi menegakkan undang-undang secara telus dan adil. 

Billboard 9/11 for truth bagi menyedarkan rakyat Amerika.


Sebab ramai lagi yang tak sedar-sedar adanya bangunan ketiga yang runtuh (WTC 7) semasa kejadian dua jetliner melanggar World Trade Center, New York pada 11 September 2001, gerakan architect and engineers for 9/11 truth (ae911truth.org) telah menyewa sebuah billboard di Times Square.

(Video Youtube di bawah)

Saturday, 11 October 2014

Konspirasi Batu Bersurat Georgia : Kiub dah kena tukul !!

Aku tak nak subahat dah..
Pekerja bandaraya musnahkan harta kerajaan sebab bencikan konspirasi?

Seorang pekerja bandaraya Elberton, Georgia telah menurunkan sebuah kiub pada Monumen kontroversi Batu bersurat Georgia / Georgia Guide Stone untuk dipertontonkan kepada sekumpulan pengunjung yang ingin melihat kiub berkenaan. Tiba-tiba kesemua pengunjung terkejut apabila pekerja veteran tersebut bertanyakan samada mereka inginkan kepingan batu kiub itu dan terus menukulnya sehingga pecah!

Apa kes dengan Batu Bersurat Georgia ini?
(Video berkaitan di akhir artikel)

Teks Penuh Belanjawan 2015 - Bernama

UCAPAN BAJET TAHUN 2015

Oleh

YAB DATO' SRI MOHD NAJIB TUN HAJI ABDUL RAZAK PERDANA MENTERI DAN MENTERI KEWANGAN

KETIKA MEMBENTANG RANG UNDANG-UNDANG PERBEKALAN (2015) DI DEWAN RAKYAT PADA JUMAAT, 10 OKTOBER 2014


"BAJET 2015: EKONOMI KEPERLUAN RAKYAT"
 


Tuan Yang Dipertua, 

Friday, 10 October 2014

Konotasi "Selama Tuhanmu Ada"..


Bila membaca komen-komen pengunjung youtube yang mengandungi lagu hit Fynn Jamal, "Arjuna Beta" saya beberapa kali terjumpa komen yang berpandangan "Selama Tuhanmu Ada" itu adalah sesuatu frasa yang salah dari segi konotasinya.

Contohnya salah satu komen menyatakan,

"ayat -"selama tuhan mu  ada" tidak boleh dipakai kerana ia memberi konotasi bahawa tuhan mungkin akan takde."

Di sini saya cuba menganalisa dan secara peribadi memberikan pandangan. 

Kebetulan sahaja..

Kebetulan mungkin, 2 artikel atau posting yang dikeluarkan oleh incikposmen mutakhir ini mempunyai tema yang sama atau hampir sama dengan artikel-artikel Tun Dr Mahathir.

Bermula dengan..

Thursday, 9 October 2014

Isu Masjid di Kedah ada lambang Yahudi - Simbol Hexagram.


Hexagram di Kompleks Qutb, New Delhi, India.

"IslamicHexagram" by Photograph 
taken by Mark A. Wilson [1] 

Hari ini ini ada terjumpa dua blog bercerita mengenai simbol ini. Dikatakan satu masjid di Kedah menggunapakai simbol ini sebagai lambang yang digunakan sebagai corak. 

(Link kepada dua artikel berkenaan boleh didapati di bawah.)

Apakah sebenarnya simbol ini?

Wednesday, 8 October 2014

Tahaluf Siyasi - Tun Dr Mahathir.

Cepat pula artikel Tun yang baru keluar kali ni. Petikan sedikit daripada artikel Tun itu.
"...
19. Sesungguhnya PAS telah ditipu oleh DAP.
20. Saya yakin ahli PAS tidak akan baca blog ini. Mereka taksub dengan pemimpin mereka, sehingga apabila pemimpin mereka menghina Allah SWT dengan mendakwa Allah mencarut pun, kesetiaan mereka kepada PAS tidak terjejas. Sesungguhnya parti PAS adalah parti assabiah."

Monday, 6 October 2014

Artikel terkini Tun Dr Mahathir di blog Che Det yang macam soalan matematik tambahan.

KERAJAAN TERIMA DENGAN TERBUKA TEGURAN TUN M

Sedikit sedutan.
"...
12. Sepatutnya pengganti memperoleh kemenangan yang lebih baik. Tetapi tidak. Pencapaian Perdana Menteri Ke-6 lebih buruk lagi dalam PRU13 setelah memberi wang Kerajaan kepada berjuta rakyat, membelakangkan Dasar Ekonomi Baru, melayan orang yang tidak hargai layanan, meningkatkan hutang Kerajaan, mendengar nasihat konsultan luar dan lain-lain lagi.
..."

Macbook Air vs Surface Pro 3


Cerita Macbook Air lagi. Kali ni berlawan dengan Surface Pro 3 pulak!

Sebab aritu ada kawan bisnes ni, dia dari company lain. Tengok aku pakai Macbook, dia perati dari belakang. Mungkin tertanya2 sebab tengok skill aku dengan Macbook ni (huhuhu..dimanakah mouse dia? kih3)

Rupanya member ni nak beli laptop nak buat kerja. Tapi nak cari yang senang bawak. Dia mungkin tertanya2 sebab aku bawak Macbook ni dalam folder plastik je kekadang tu. Folder plastik yang biasanya orang buat bawak dokumen A4 tu. 

Dia pun tanya aku..

Friday, 3 October 2014

Will the real P.A.S. please stand up, please stand up, please stand up..




Yesterday, I read an article from Tuan Lawyer, Azmi Sharom, the famous The Star columnist which recently caught the attention of the nation with his prosecution under Sedition Act 1948. An article that won my attention since he raised certain issues which are really crucial.

The article actually titled An Identity Crisis for PAS, as usual he composed it for The Star (Article link shown below)


It is about PAS, the Islamic Party. I am quoating some excerpts from the article and my comments follow accordingly. 

Pengurangan Subsidi Minyak Mampu Tangani Ketirisan - Tun Mahathir

KOTA BAHARU, 2 Okt (Bernama) -- Pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen berkuat kuasa hari ini disifatkan wajar bagi mengelak berlakunya ketirisan dan penyelewengan bahan subsidi itu, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata jika subsidi tidak dikurangkan, bahan bakar itu akan berterusan dimanipulasi pihak tertentu untuk mengaut keuntungan menerusi kegiatan penyeludupan ke luar negara terutamanya di kawasan sempadan.

"Minyak cukup murah di sini (Malaysia). Di negara yang keluar minyak macam di Arab pun lebih tinggi harga dia, macam mana kita boleh jual murah? Itu yang orang curi minyak kita. Hari-hari orang curi," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama bertajuk "Peri Pentingnya Bahasa Inggeris di Abad Ke-21, Zaman Digital" di Kolej Wadi Sofea di sini, Khamis.

Wednesday, 1 October 2014

Kes bayi mati di Taska Putrajaya : Kemunculan Link Portal Misteri!!

Nak tengok, cepat klik sebelum link tu hilang!!

Kecoh sekarang mengenai kes kematian bayi di sebuah Taska di Putrajaya. Dalam browsing kat internet ni aku terjumpa satu link misteri. 

Paranoid dgn Google Street View ? Jom blurkan rumah / kenderaan / harta benda di Google Street View.

Ada tak diantara korang yang masih paranoid dengan Google Street View ni ?
Mesti korang tak suka rumah / kereta / harta benda korang di tunjukkan dalam internet kan???

Kalau paranoid dan tak yakin lagi korang boleh follow langkah-langkah kat bawah ni utk blurkan (kalabu malamikan) rumah / kenderaan / harta benda waima kucing sekalipun.

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut :

Tuesday, 30 September 2014

Betul ke Google Street View tak selamat ?


Sejak dua tiga hari ni dekat media sosial ramai yang sedang memperkatakan pasai Google Street View ni. Ramai jugak yang suka dengan menatang ni dan tak kurang jugak yang rasa tak selesa dan tak selamat.

Kalau korang nak tahu, boleh di katakan Google Street View ni dah cover seluruh Malaysia. Kalau dulu kita hanya boleh tgk map atau imej satelit sekarang ni kita dah boleh tengok gambar jalan termasuk bangunan yang ada disekelilingnya. Menarikkan ???

Macam mana diorang buat menatang ni ???

Nak kata senang pun tak gak tapi korang pernah terperasan atau terserempak dengan keta ni tak ???


Proton Iriz videos by Paul Tan

Interesting interview with a lot of attractive information about the design of Proton Iriz. Eager to see live and to test drive one.



MENGEMBALIKAN KHALIFAH oleh Tun Dr Mahathir


1. Umat Islam sekarang sudah sampai ke peringkat cemas dan bahaya. Bahayanya bukan hanya kepada diri mereka tetapi kepada agama mereka. Ini adalah oleh kerana agama Islam sudah di hijack oleh pihak tertentu yang mengganti ajaran Islam sebenar dengan ajaran yang bertentangan dengan Islam. Apabila ajaran ini dikembangkan oleh pemimpin-pemimpin yang berkepentingan, ulama dan umarak enggan membantah, bahkan ada yang agak tertarik dengan ajaran-ajaran ini. Dengan sikap ini agama Islam akan menjadi lain daripada Islam yang diwahyukan kepada Nabi oleh Allah s.w.t.

Menteri KPKT pulak menjawab twitter DAP


Berikut adalah jawapan melalui twritter daripada Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan apabila dituduh sebagai rasis oleh DAP dalam usaha beliau menangani penipuan pemaju perumahan yang menipu pembeli bumiputera. 

Ianya berkaitan surat daripada seorang pemaju perumahan yang menyiasat mengenai harga jualan rumah untuk bumiputera yang tidak mengikut harga sepatutnya. Posting surat berkenaan di sini. 

Monday, 29 September 2014

Menteri Dalam Negeri jawab sms blogger Din Turtle!!

Ni berasal daripada perasaan tak puas hati blogger Din Turtle terhadap gambar di bawah ini..


Dia pun smslah Zahid Hamidi selaku Menteri Dalam Negeri. Ingatkan tak dijawabnya, tapi tiba-tiba sms masuk dan berbunyi begini..

NEGARA ISLAM (I.S.) - Tun Dr Mahathir

Gambar dulu-dulu.
1. Di Iraq satu gerakan Sunni sedang melanggar dan menawan sebahagian yang tidak kecil dari negara itu. Kita membaca berita bahawa pasukan ini berjaya merampas wilayah ini dengan menewas tentera Iraq.
2. Pasukan IS ini adalah begitu ganas sehingga sanggup menembak mati askar Iraq yang beragama Islam yang ditawan. Kita dapat lihat dalam media alternatif bagaimana tawanan mereka dipaksa duduk sederet dan satu demi satu ditembak dari belakang dan jatuh tersungkur.

In defence of true teaching of Islam.


There are so many tribulations nowadays. Matched precisely with what was foretold by the Prophet (Pleased be upon him). In one saying, a tribulation is said like a condition of a black ant on a black stone in a dark night. One hardly knows the truth. The actual facts are hard to be known. Because there are so many other false information being disseminated to represent the truth.

Nowadays, Islam the religion, being harassed with character assassination by numerous groups with specific agendas, in order to instill in minds of the people at large so that they only know of Islam except extremism and evilness.

The international media propaganda goes on to the extent that they labeled certain militant group by the name “Islamic State”. Of course, with the hope that it gives certain characterial damage to the name which actually refers to an attribute of a state.

So what is Islam is all about then?

Sunday, 28 September 2014

Mana untanya? Cer zoom sikit !!

Gambar dari National Geographic
Kecoh kat whatsapp gambor unte-unte. Ingatkan yang hitam tu unte. Tetapi bukan. Kita cuba zoom sikit tengok mana untanya..

Saturday, 27 September 2014

Belajar dari Apple – Keistimewaan Macbook

Aku nak tunjukkan satu benda ja, Macbook Apple. Aku memang pakai Macbook Apple dan aku dapati “laptop” Apple ni sangat praktikal.

Sampai ketika aku bawak Macbook ni dalam satu worksyop dulu, ada seorang rakan business aku menyindir aku dengan perkataan “Apple Fanboy”. Selama memakai Macbook Apple ni itulah pertama kali aku mendengar perkataan “Apple Fanboy”. Sebabnya aku pakai Macbook bukan sebab aku taksub kepada Apple. Aku tak pernah memiliki Iphone pun. Betul.. tak ada. Kalau brand, aku lebih cenderung kepada Toshiba. Laptop aku dulu Toshiba. Water boiler, hardisk dan mesin basuh aku Toshiba.

Tapi kenapa aku pakai Macbook sekarang? Inilah beberapa kelebihannya.

Viral : TIPU DAYA HALUS PEMAJU PERUMAHAN TERHADAP PEMBELI BUMIPUTRA


Sebuah Blog iaitu dinturtle.blogspot.com telah membuat posting berkenaan satu surat yang dikatakan telah menjadi viral dalam Whatsapp. Surat ini mendakwa pemaju perumahan tertentu telah menipu pembeli bumiputra sehingga mereka sebenarnya membayar harga rumah lebih daripada harga sepatutnya. Jika ini benar, ianya adalah sesuatu yang mengejutkan dan tidak hairanlah ketika ini ramai orang-orang Melayu merungut tidak mampu untuk membeli rumah.

Kapada,

YB Dato .....
Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.
Precinct 5, Putrajaya,
68600 Wilayah Persekutuan

YB Dato',

Per: TIPU DAYA HALUS PEMAJU TERHADAP PEMBELI BUMIPUTRA DENGAN MEMANIPULASIKAN DISKAUN.

Friday, 26 September 2014

Titah ucapan Sultan Selangor - Pelantikan Exco Baru Negeri Selangor


Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Bismillahir Rahmanir Rahim.

Beta bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wata’ala kerana  dengan  limpah  dan  kurnianya pada hari ini,  Beta  dapat  mengadakan Pelantikan  Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (EXCO) pada petang ini.  


Tu sebab nak mansuh Akta ni kena kaji betul-betul.

Mungkin sebab tak dapat menunjukkan kemaluan
sesuka hati di Malaysia menjadi alasan beliau lari ke Amerika.

Alvin Tan lari ke Amerika dan serang UMNO dari sana? Apa nak jadi ni?
Siap tunjuk fu** UMNO dari sana!

Thursday, 25 September 2014

Cacing dalam Sushi.

Siapa suka makan Sushi? Sushi daging ikan mentah ni ada berisiko bagi pemakan-pemakan. Kalau mentah maknanya banyak le parasit-parasit hidup yang ada dalam tu. Samada yang kita nampak atau tak nampak.
 

Wednesday, 24 September 2014

Kisah bisnes : The Loaf – Singgah di kedai Roti Tun Dr Mahathir.



Sebelum salah seorang author Incikposmen ni cari pasal dekat blog Che Det baik aku buat courtesy visit kat salah satu bakery Tun Dr Mahathir. Yang ni dekat  Pantai Cenang, Langkawi. 

Nak juga aku rasa makan rasa makan roti-roti bakery Tun ni. Apa kelebihan kedai roti Che Det ni?

Tuesday, 23 September 2014

Guan Eng kata PAS khianat : Bila PAS nak tarbiyah DAP ni? - Pak Long

Mampukah PAS membebaskan diri
dari dikawal orang lain?
Sejak "tahaluf siyasi" PAS bersama-sama DAP selepas terpengaruh dengan pesona Dato' Seri Anwar Ibrahim dan terhanyut dengan konsep asing makkal sakhti, PAS lebih dipengaruhi oleh parti DAP berbanding DAP dipengaruhi oleh Parti PAS.
"DAP berasa kesal dengan pengkhianatan empat orang ahli exco Selangor PAS terhadap prinsip solidariti dan demokrasi serta kegagalan untuk setia bersama enam lagi exco DAP dan PKR yang dipecat secara tidak adil oleh bekas MB yang kehilangan sokongan majoriti DUN Selangor." Kata Lim Guan Eng.
Sumber Malaysian Insider.


Monday, 22 September 2014

MB Baru Selangor



Berakhir sudah satu filem epik yang panjang. Lagi panjang daripada semua filem-filem Lord of the Ring!

THE ISLAMIC STATE - Tun Dr Mahathir.

1. Suddenly, out of the blue almost there appeared in the Middle East a powerful force seemingly moved by a desire to set up an Islamic state, a Caliphate no less.
2. And this force has been amazingly successful. They have literally conquered swathes of Iraq and have set up a Government. They are set to advance further and the Iraqi forces have not really been able to stop them.
3. Where did they come from? Just like the Taliban they were created by the United States of America.

Saturday, 20 September 2014

Kisah-kisah mistik Shamsiah Fakeh (Update dari Pak Cik)

Buku Memoir Shamsiah Fakeh.
Tetapi dalam buku ini tiada kisah-kisah mistik tersebut.
Saya menulis lagi kali ini. Mungkin author-author lain agak sibuk dan tidak dapat melakukan penulisan. Mereka meminta saya untuk menulis lagi. Saya berfikir selepas itu tentang apa yang hendak ditulis. Apa yang boleh saya berkongsi dengan tuan-tuan dan puan-puan sekalian untuk bersama-sama dimanfaatkan. 

Kerana, saya memegang satu prinsip, apa-jua yang diperkatakan dan disampai akan dipertanggungjawabkan. Sekiranya kita melakukan salah pasti kita akan terima akibatnya. Jika tidak kita terima di dunia, maka kita pasti terima di akhirat.

Friday, 19 September 2014

QADA, QADAR & PARALLEL UNIVERSE - By Afterdark

Love this bro. So this is the third blogger I am messing with. After Helen and Zamkata. Next would be Tun Mahathir. Hahaha.. Just kidding bro.. 

I just like to give my view and comments on some of his articles. Just sharing what I know from my understanding. Hopefully I am able to be doing that soon. Since I am having slight difficulty of following certain concepts discussed that seems so privy to a fraternity discussion. 

Afterdark's articles are very informative, enjoyable, based on Islamic faith, critical as well as creative and worth reading. Mind you that we are messing with an author with a high level of mind thinking, clearly manifested through all of his articles.

By this posting I just like to share one of his article. As I said I would try to give my view on this article later on, in my future posting.  May be something from my experience and little knowledge on the "parallel universe" thing. This article may relates to a subject matter called metaphysic. He shared some of his view on the matter quoting parallel universe. Despite comments on muslim's faith of qada' and qadar. 

Sharing..

Khasiat daun sirih sebagai ubat batuk.


Saya masih diminta untuk menulis pada blog ini kali ini. Ini adalah permintaan salah seorang author blog yang meminta saya mengisi ruang waktu ketika author-author lain mempunyai urusan lain dan tidak dapat membuat sebarang penulisan untuk tempoh tertentu.

Saya sendiri tidak menjangkakan akan membuat posting kali ini. Tetapi tidak mengapalah. Saya asalnya bersetuju untuk menulis di dalam blog ini setelah melihat Tun Mahathir dan Tun Abdullah Badawi sendiri menulis dalam blog masing-masing. 

Thursday, 18 September 2014

Awan yang aneh di Genting Highland

Awan yang keluar secara tiba-tiba dan tidak putus-putus.
Fenomena ini saya perhatikan dalam satu lawatan saya ke Genting Highland beberapa tahun yang lepas. Walaupun ianya telah lama namun demikian kejadian tersebut menjadi tanda tanya kepada saya  sehingga ke hari ini.

Awan yang muncul secara tiba-tiba

Wednesday, 17 September 2014

Kisah bisnes : Integriti



Memetik daripada artikel TheMalaysianinsider ketika membuat liputan mengenai ucapan Tun Mahathir ketika merasmikan buku Anas Zubedy, "Wahai Melayu" pada 11 September 2014.
He spoke of his experience running a bakery after his retirement from politics.

Apa salah dia?

Azmi Sharom, Lawyer dan Pensyarah
Universiti Malaya, juga seorang kolumnis The Star.
Aku baca artikel daripada kolumnis The Star ni hari ni. Aku tak kenal sangat dia ni. Kalau aku baca The Star pun, artikel dia jarang aku baca. Cuma kadangkala aku ada terbaca juga.

Seperasan aku mengenai pendekatan penulisan dia, memang menunjukkan yang dia seorang berani. Berani dalam memberikan pandangan. Sebab aku tak baca banyak maka aku tak tahulah sangat hala tuju penulisan dia.

Tapi baru-baru ini, kecoh sebab dia kena dakwa. Kena dakwa pulak di bawah Akta Hasutan 1948. Dah tu pulak, artikel dia keluar The Star hari ni. Kali ni aku tumpukan pembacaan aku tentang apa yang nak dia perkatakan. Aku cuba memahami apa yang berlaku. Mungkin dalam artikel kali ini dia bersifat defensive terhadap pendakwaan yang dikenakan terhadapnya.

Tidak!

Tuesday, 16 September 2014

Risaukan perkembangan di Malaysia, Pak Lah buka blog sendiri?!!


Bekas Perdana Menteri Malaysia yang ke-5 ini secara rasminya mempunyai blog beliau sendiri dengan artikel pertama yang berjudul...


Monday, 15 September 2014

Ada apa dengan buku novel Fixi?



Aku aritu tangkap sorang adik ni.. dan ugut dia. Aku paksa dia ceritakan rahsia kenapa generasi muda sekarang baca buku novel Fixi.

Inilah jawapannya.

Tips bisnes : Ada kalanya, connection bukan faktor penentu.


Connection semata-mata bukan faktor memudahkan urusan bisnes. Maksudnya terlalu bergantung kepada networking. Kadangkala kita explore kemungkinan yang ada.

Aku nak berkongsi pengalaman la sikit, sikit je la pengalaman bisnes aku ni. Maklumlah aku bukannya “terer”rist. Aku pulak takleh nak cerita detail sebab ini membabitkan client confidentiality. Ada seorang Ustaz aku tu ajar aku yang “pengajaran diambil daripada umumnya lafaz”.  So, aku cerita umum saja la k…

Don't Disturb Key Thrusts In Social Contract - Dr Ahmad Zahid Hamidi

BESUT, Sept 13 (Bernama) -- Umno vice-president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi today reminded all quarters not to try to disturb the four key thrusts in racial relations printed in the Federal Constitution as the national social contract.

While stressing that Umno would be on the front line in defending the thrusts, Ahmad Zahid said any disruption of the thrusts would affect the racial stability in the country.

Saturday, 13 September 2014

This is no longer Dr Mahathir management era - by Pak Long @ incikposmen.blogspot.com


I repost this comment of mine which previously re-published in one posting of Blogger Zamkata.  This is my personal view and may not be representing the rest of the authors of incikposmen. Of course people may agree or disagree based on their own reasoning, experience and perhaps political inclination. 

Thank you blogger Zamkata for the attention. For readers, please ignore the grammar and spelling mistakes. Hahaha.

Friday, 12 September 2014

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK/GDP) Malaysia meningkat 6.4% untuk suku ke 2.


KUALA LUMPUR 15 Ogos - Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada suku kedua 2014 mencatat pertumbuhan 6.4 peratus berbanding 6.2 peratus pada suku pertama tahun ini.
Pencapaian suku kedua itu dijangka mampu melepasi sasaran 5.5 peratus tahun ini setelah KDNK separuh pertama mengukuh kepada 6.3 peratus berbanding separuh pertama 2013 sebanyak 4.4 peratus.

A Note to Helen - by Pak Long@incikposmen.blogspot.com



May Selangor represents major trending of all states in Malaysia?
A good point raised by Helen Ang.

This refers to previous posting on my response to an article by Helen Ang. The article was about the name of Malaysia. I did some commenting on the article and there was one reply by Helen that had raised a good point to think about. You can read my previous  writing here.

The full article by Helen can be reached here.

Just to note Helen that I have found the same ISMA banner at Kajang and the permit is approved by Majlis Perbandaran Kajang. You can see the picture at the end of this posting.

Thursday, 11 September 2014

Ratusan tentera amerika mendarat di Kuala Terengganu ???

Sejak semalam byk berita terutamanya di blog mengenai kegusaran orang terengganu yang melihat ramai tentera amerika mendarat di lapangan terbang KT. Katanya tentera amerika ni diterbangkan dari diego garcia!

Ada jugak rakan-rakan Incik Posmen yang share gambar-gambar aset ketenteraan amerika yg dikatakan di sebuah kem di terengganu.

Apa sebenarnya tujuan tentera amerika datang ke terengganu kitew ni reremai ????

V for Vendetta @ Guy Fawkes ni sebenarnya baik ke jahat?

Ada rasa spooky tak bila tengok wajah ni?

Topeng ni ada juga yang menamakannya sebagai topeng Anonymous.

Aku secara peribadi tidak menyukai topeng V for Vendetta ini. Pertama sekali bila aku lihat topeng ini ia mengingatkan aku kepada kepada gambaran rupa paras orang Portugis yang datang menjajah Tanah Melayu suatu ketika dahulu. Mungkin aku silap. Mungkin orang asal yang menjadi muka topeng ini bukan orang Portugis pun.

Tarikh 11 September, Konspirasi 911.

KONSPIRASI 911
Siri 1


1) Majalah antarabangsa The Time meletakkan isu penyembunyian fakta mengenai kejadian menara berkembar World Trade Center, New York dirempuh 2 pesawat pada 11 September 2001 sebagai termasuk sebagai 10 konspirasi terhebat dunia bersama-sama yang lainnya seperti pembunuhan presiden Kennedy, kawasan 51 serta alien di US dan pertubuhan rahsia dunia (Freemason).


Wednesday, 10 September 2014

Bersabarlah adik-adik....



PUTRAJAYA: Seramai 473,175 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) perlu menduduki semula kertas Bahasa Inggeris 1 dan 2 berikutan berlaku kebocoran soalan.
Perkara ini diumumkan Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh, sebentar tadi.

Kelebihan Iphone 6 dan Iphone 6 plus.


Iphone 6 dan Iphone 6 Plus.
“..tidak diragukan lagi ini adalah Iphone terbaik yang pernah kami (Apple) keluarkan” 
Tim Cook – CEO Apple.

 Mungkin mengkaji kelebihan hand phone paparan skrin besar yang diperkenalkan oleh Samsung dengan produk Samsung Note 1, 2, 3 dan 4. Apple kini mengumumkan pula Iphone terkini yang lebih besar paparannya tetapi lebih nipis.

Ianya dikeluarkan untuk 2 jenis model iaitu Iphone 6 dan Iphone 6 plus. Apakah kelebihan model terbaru Iphone ini?

Tuesday, 9 September 2014

Tahniah kerana berjaya menjawab soalan Matematik!


Di sini Pak Long nak ucap tahniah kepada satu Parti Politik ni. Sebab pimpinan ulamanya berjaya menjawab soalan Matematik yang ANEH haritu. Memang aneh soalan itu, sebab yang boleh menjawabnya hanya budak-budak sekolah. Kalau dah jadi orang dewasa susah pulak nak jawab soalan matematik tu. 

Bagi yang belum tahu apa soalan matematik yang ANEH tu bolehlah skroll ke bawah, lihat ada satu posting tentang itu. 

Hikmah soalan matematik yang ANEH itu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...