Sunday 17 August 2014

Sejarah kopi dan jenis-jenis kopi



Sejarah kopi

Dalam buku The Coffee Book, ditulis bahawa biji kopi pertama kalinya digunakan oleh orang-orang Afrika zaman dahulukala. Namun demikian penggunaannya bukanlah untuk minuman tetapi sebagai makanan atau yang lebih tepat sebagai suplemen. Biji kopi diadun bersama buah berry serta dicampurkan dengan lemak haiwan. Mereka mengambil suplemen ini sebelum pergi berperang dan ianya menimbulkan rasa yang hebat maka pahlawan-pahlawan afrika ini semakin bersemangat untuk menewaskan musuh.


Penggunaan awal kopi untuk diminum dikaitkan pula dengan orang-orang Arab. Dikatakan bahawa ahli-ahli sufi Arab, adalah antara orang yang terawal memasak biji-biji kopi bersama air dan ianya adalah bagi membantu mereka berjaga malam untuk melaksanakan ibadah-ibadah tertentu.

Bangsa eropah yang terawal menggunakan kopi adalah orang Itali. Oleh itu, sehingga kini Itali popular dengan kopinya dan telah menjadi satu kelaziman dan budaya di sana untuk meminum kopi.

Jenis-jenis kopi



Berdasarkan the Coffee Guide yang dikeluarkan oleh The Coffee Bean, rasa dan kualiti sesuatu minuman kopi berkait rapat dengan 2 perkara;

1) Tahap panggang (roast) biji kopi tersebut.
2) Asal jenis biji kopi berkenaan.

Tahap panggang
Panggang awal ke pertengahan
Pertengahan ke maksimum (dark roast)
Sifat-sifat kopi.


1) Sifat-sifat awal mula berubah sedikit demi sedikit tetapi masih mengekalkan rasa asli.

2) Hasilnya kopi dengan rasa yang rasa yang lebih lembut dengan mendekati rasa asal biji kopi.


Sifat-sifat kopi.


1) Semakin dipanggang, rasanya semakin berubah kepada rasa yang lebih kuat dengan berlakunya proses caramelization dalam biji kopi.

2) Rasa kopi lebih keras dan kuat serta berlainan dengan rasa asal biji kopi.

Berdasarkan tahap panggang ini, The Coffee Bean secara umumnya mengkategorikan rasa minuman kopi mereka kepada 3 kategori.

1) Light and subtle (Lembut dan ringan) Contohnya Brazil Cerrado.

2) Rich and smooth (Seimbang) Contohnya Colombia Narino.

3) Dark and distinctive (Kuat dan keras)
Contohnya Espresso Roast Blend, Sumatra Mandheiling dark.

Oleh itu, apabila anda menyukai rasa kopi anda, bolehlah anda mengkategorikan diri anda sendiri. Adakah anda penggemar rasa kopi ringan, sederhana ataupun keras dan kuat?


Bersambung…

Untuk maklumat lanjut mengenai produk The Coffeebean sila ke laman web Coffeebean.com.my

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...