Sunday, 26 October 2014

Pandangan Pak Long tentang ceramah Puan Zaharah Sulaiman


Apabila mendengar ceramah daripada Puan Zaharah Sulaiman, aku dapat memperlajari beberapa perkara baru mengenai sejarah orang melayu sendiri. 

Aku juga terperanjat dengan dakwaan beliau yang ada sejarah melayu yang penting dan sepatutnya diketahui tetapi tidak dimasukkan dalam mata pelajaran sejarah seperti sejarah negeri Kedah dikepung oleh British supaya tentera Siam dapat menyerang negeri itu dan membuat semacam "ethnic cleansing".

Wednesday, 22 October 2014

Untuk Blogger Zamkata, disaran untuk menonton video Youtube ini.



Ramai yang terkejut bila Blogger Zamkata memberikan pandangan dalam blognya bahawa orang Melayu itu pun pendatang juga, tetapi pendatang yang lebih awal dan lebih bijak seperti posting beliau di sini.

Antara yang memberikan pandangan balas ialah blogger Al-Azharri Siddiq sebagaimana di sini.

Dalam pada itu, Blogger Zulfikli Nordin pula membidas kenyataan perwakilan Parti Gerakan yang menyatakan orang Melayu juga adalah pendatang. Posting Zulkifli adalah di sini.

Kebetulan pula dalam posting sebelum ini, incikposmen telah pun memperlihatkan satu kajian asal-usul orang Melayu sebagaimana dimasukkan semula di bawah ini.

Sunday, 19 October 2014

4 ancaman utama kepada umat Melayu Islam - Presiden Isma

Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) Abdullah Zaik Abd Rahman menyatakan ada 4 agenda utama oleh kuasa-kuasa asing yang menggugat umat Melayu yang bakal memberikan kesan kepada jatidiri bangsa, peperangan sesama sendiri dan penghapusan etnik.
4 ancaman yang dimaksudkan itu ialah,

Saturday, 18 October 2014

Kerajaan Amerika Syarikat suruh Malaysia mansuh Akta Hasutan?

Malaysia mu tunggu.. aku datang..
Kahkahakah..
Berdasarkan berita yang disebarkan oleh Malaysia Insider seperti di sini, kerajaan Amerika Syarikat mengeluarkan kenyataan untuk kerajaan Malaysia supaya akur dengan Bar Council dan menghapuskan Akta Hasutan demi hak asasi manusia yang tidak terbatas dan juga bagi menegakkan undang-undang secara telus dan adil. 

Billboard 9/11 for truth bagi menyedarkan rakyat Amerika.


Sebab ramai lagi yang tak sedar-sedar adanya bangunan ketiga yang runtuh (WTC 7) semasa kejadian dua jetliner melanggar World Trade Center, New York pada 11 September 2001, gerakan architect and engineers for 9/11 truth (ae911truth.org) telah menyewa sebuah billboard di Times Square.

(Video Youtube di bawah)

Saturday, 11 October 2014

Konspirasi Batu Bersurat Georgia : Kiub dah kena tukul !!

Aku tak nak subahat dah..
Pekerja bandaraya musnahkan harta kerajaan sebab bencikan konspirasi?

Seorang pekerja bandaraya Elberton, Georgia telah menurunkan sebuah kiub pada Monumen kontroversi Batu bersurat Georgia / Georgia Guide Stone untuk dipertontonkan kepada sekumpulan pengunjung yang ingin melihat kiub berkenaan. Tiba-tiba kesemua pengunjung terkejut apabila pekerja veteran tersebut bertanyakan samada mereka inginkan kepingan batu kiub itu dan terus menukulnya sehingga pecah!

Apa kes dengan Batu Bersurat Georgia ini?
(Video berkaitan di akhir artikel)

Teks Penuh Belanjawan 2015 - Bernama

UCAPAN BAJET TAHUN 2015

Oleh

YAB DATO' SRI MOHD NAJIB TUN HAJI ABDUL RAZAK PERDANA MENTERI DAN MENTERI KEWANGAN

KETIKA MEMBENTANG RANG UNDANG-UNDANG PERBEKALAN (2015) DI DEWAN RAKYAT PADA JUMAAT, 10 OKTOBER 2014


"BAJET 2015: EKONOMI KEPERLUAN RAKYAT"
 


Tuan Yang Dipertua, 

Friday, 10 October 2014

Konotasi "Selama Tuhanmu Ada"..


Bila membaca komen-komen pengunjung youtube yang mengandungi lagu hit Fynn Jamal, "Arjuna Beta" saya beberapa kali terjumpa komen yang berpandangan "Selama Tuhanmu Ada" itu adalah sesuatu frasa yang salah dari segi konotasinya.

Contohnya salah satu komen menyatakan,

"ayat -"selama tuhan mu  ada" tidak boleh dipakai kerana ia memberi konotasi bahawa tuhan mungkin akan takde."

Di sini saya cuba menganalisa dan secara peribadi memberikan pandangan. 

Kebetulan sahaja..

Kebetulan mungkin, 2 artikel atau posting yang dikeluarkan oleh incikposmen mutakhir ini mempunyai tema yang sama atau hampir sama dengan artikel-artikel Tun Dr Mahathir.

Bermula dengan..

Thursday, 9 October 2014

Isu Masjid di Kedah ada lambang Yahudi - Simbol Hexagram.


Hexagram di Kompleks Qutb, New Delhi, India.

"IslamicHexagram" by Photograph 
taken by Mark A. Wilson [1] 

Hari ini ini ada terjumpa dua blog bercerita mengenai simbol ini. Dikatakan satu masjid di Kedah menggunapakai simbol ini sebagai lambang yang digunakan sebagai corak. 

(Link kepada dua artikel berkenaan boleh didapati di bawah.)

Apakah sebenarnya simbol ini?

Monday, 6 October 2014

Artikel terkini Tun Dr Mahathir di blog Che Det yang macam soalan matematik tambahan.

KERAJAAN TERIMA DENGAN TERBUKA TEGURAN TUN M

Sedikit sedutan.
"...
12. Sepatutnya pengganti memperoleh kemenangan yang lebih baik. Tetapi tidak. Pencapaian Perdana Menteri Ke-6 lebih buruk lagi dalam PRU13 setelah memberi wang Kerajaan kepada berjuta rakyat, membelakangkan Dasar Ekonomi Baru, melayan orang yang tidak hargai layanan, meningkatkan hutang Kerajaan, mendengar nasihat konsultan luar dan lain-lain lagi.
..."

Macbook Air vs Surface Pro 3


Cerita Macbook Air lagi. Kali ni berlawan dengan Surface Pro 3 pulak!

Sebab aritu ada kawan bisnes ni, dia dari company lain. Tengok aku pakai Macbook, dia perati dari belakang. Mungkin tertanya2 sebab tengok skill aku dengan Macbook ni (huhuhu..dimanakah mouse dia? kih3)

Rupanya member ni nak beli laptop nak buat kerja. Tapi nak cari yang senang bawak. Dia mungkin tertanya2 sebab aku bawak Macbook ni dalam folder plastik je kekadang tu. Folder plastik yang biasanya orang buat bawak dokumen A4 tu. 

Dia pun tanya aku..

Friday, 3 October 2014

Will the real P.A.S. please stand up, please stand up, please stand up..




Yesterday, I read an article from Tuan Lawyer, Azmi Sharom, the famous The Star columnist which recently caught the attention of the nation with his prosecution under Sedition Act 1948. An article that won my attention since he raised certain issues which are really crucial.

The article actually titled An Identity Crisis for PAS, as usual he composed it for The Star (Article link shown below)


It is about PAS, the Islamic Party. I am quoating some excerpts from the article and my comments follow accordingly. 

Pengurangan Subsidi Minyak Mampu Tangani Ketirisan - Tun Mahathir

KOTA BAHARU, 2 Okt (Bernama) -- Pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen berkuat kuasa hari ini disifatkan wajar bagi mengelak berlakunya ketirisan dan penyelewengan bahan subsidi itu, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata jika subsidi tidak dikurangkan, bahan bakar itu akan berterusan dimanipulasi pihak tertentu untuk mengaut keuntungan menerusi kegiatan penyeludupan ke luar negara terutamanya di kawasan sempadan.

"Minyak cukup murah di sini (Malaysia). Di negara yang keluar minyak macam di Arab pun lebih tinggi harga dia, macam mana kita boleh jual murah? Itu yang orang curi minyak kita. Hari-hari orang curi," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama bertajuk "Peri Pentingnya Bahasa Inggeris di Abad Ke-21, Zaman Digital" di Kolej Wadi Sofea di sini, Khamis.

Wednesday, 1 October 2014

Kes bayi mati di Taska Putrajaya : Kemunculan Link Portal Misteri!!

Nak tengok, cepat klik sebelum link tu hilang!!

Kecoh sekarang mengenai kes kematian bayi di sebuah Taska di Putrajaya. Dalam browsing kat internet ni aku terjumpa satu link misteri. 

Paranoid dgn Google Street View ? Jom blurkan rumah / kenderaan / harta benda di Google Street View.

Ada tak diantara korang yang masih paranoid dengan Google Street View ni ?
Mesti korang tak suka rumah / kereta / harta benda korang di tunjukkan dalam internet kan???

Kalau paranoid dan tak yakin lagi korang boleh follow langkah-langkah kat bawah ni utk blurkan (kalabu malamikan) rumah / kenderaan / harta benda waima kucing sekalipun.

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...