Saturday, 16 December 2017

Rahsia Perancangan Israel Menawan Baitul Muqaddis

Umat Islam marah apabila Amerika Syarikat mengumumkan Baitul-Muqaddis sebagai ibu negara Israel baru-baru ini. Kemudian berlakulah perbincangan di seluruh dunia termasuk di Malaysia tentang apa yang sedang berlaku dan bagaimana Israel yang dianggap memerintah dunia secara proksi serta mencapai matlamatnya bagi menawan Baitul-Muqaddis.

Chistopher Bollyn adalah seorang Jurnalis Penyiasatan yang mengkaji perancangan dan gerakan Zionis Israel, iaitu gerakan yahudi zionis bagi merampas Baitul-Muqaddis dan membina apa yang mereka namakan sebagai Kuil Nabi Sulaiman. 

Selain itu, Chistopher turut menceritakan perkaitan kejadian 9 / 11 di World Trade Center, New York yang menjadi teras kepada perancangan Israel dalam gerakan memerangi musuh yang direka-reka mereka dan dinamakan sebagai kempen memerangi keganasan. 

Berikut adalah terjemahan Bahasa Melayu (secara bebas) kepada dialog oleh Christopher sewaktu Open Mind Conference 2016 yang jelas dapat menggambarkan apa yang sedang berlaku di dunia kini dengan pembabitan Israel.


Chistopher Bollyn

Bagaimana Idea Dijual Oleh Israel


"Sebenarnya, apa yang dinamakan kempen memerangi keganasan ini yang dipentaskan di seluruh dunia bermula pada tahun 1979 di Israel. Di Institut Netanyahu, dalam satu Persidangan yang dinamakan Persidangan Jurusalem, Keganasan Antarabangsa."

"Persidangan ini adalah selama 3 hari, ia dianjurkan oleh Kerajaan Israel yang diketuali oleh Menachem Begin, Mr Netanyahu dan ayahnya. Mereka ini adalah penyelaras utama. Juga George  Walker Bush, pada masa itu merupakan calon untuk Timbalan Presiden Amerika Syarikat dalam tahun 1979. 

"Dalam Persidangan tersebut, satu doktrin atau idea telah dibentangkan kepada Amerika Syarikat dan negara-negara barat yang menjadi sekutu Israel, mengenai keperluan untuk mereka menyertai peperangan memerangi keganasan di Timur Tengah (negara-negara Arab) bagi menentang apa yang mereka namakan sebagai kumpulan pengganas yang memerangi Israel. Dan juga terhadap negara-negara memberikan bantuan kepada kumpulan-kumpulan pengganas ini."

Monday, 11 December 2017

Scammer telefon I dengan nombor +60 10 101 2659


Tadi kan I dapat call, nombor dia 010-101 2659. I ingat kawan I yang I tak simpan nombor kan. Kadang2 kawan I ni tukar henpon baru nak bagitau nombor baru dia kan.

Tapi bila I angkat yang telefon ni kata dari Bank sekian-sekian. I pun peliklah kenapa Bank ni call I dengan nombor private. Tapi I berbaik sangkalah mula tu, mungkin Bank tu bagi dia simkad suruh telefon customer. Lepas simkad habis Bank pun top up simkad dia. Logiklah kan.

Lepas tu dia kata I ada pinjaman peribadi tertunggak. Tertunggaknya 3 bulan tu. I pun buat-buatlah terkejut walaupun tak terkejut sebab I tak buat pun pinjaman peribadi dengan Bank ni kan. I mulalah suspicious.

I pun katalah kat dia ni, I tak ada buat pinjaman peribadi. Tapi dia tanya, dulu masa buat loan ada kasi palang IC tak? I katalah tak pastilah kan. Manalah I ingat. Tapi tu mungkinlah procedure Bank. Caller ni nak kata sebab tak palang tu dah something wrong.

Monday, 4 December 2017

Tentera Amerika Syarikat sembunyi fakta makhluk gergasi di Afghanistan !!


Kisah ini berdasarkan maklumat yang diceritakan oleh 3 individu. 2 daripada 3 orang ini terlibat secara langsung dalam kejadian di Kandahar, Afghanistan. Sementara seorang lagi mendengar khabar ini melalui cerita yang sudah tersebar di kalangan pihak militari Amerika Syarikat di Afghanistan. Cerita ketiga ini menyokong dan menguatkan lagi cerita yang disampaikan oleh ketiga-tiga individu berkenaan.

Seorang individu telah ditemuduga oleh seorang pengacara rancangan internet iaitu L.A Mazuli. Individu ini mengaku sebagai seorang kontraktor yang bekerja di Afghanistan bagi pihak US. Kejadian berlaku dalam tahun 2002 apabila sekumpulan anggota Marin diarahkan untuk menjalankan operasi Search and Rescue satu kumpulan anggota Marin Amerika yang hilang dalam operasi di satu kawasan gua jauh di pedalaman Afghanistan.


Ketika kumpulan ini sampai di satu kawasan berbatu dan mereka terlihat satu gua di sebelah atas bukit. Di kawasan lapang berhadapan dengan mulut gua itu mereka melihat banyak tulang temulang bersepahan. Apabila dilihat lebih teliti, kelihatan beberapa serpihan benda-benda yang mungkin bahagian daripada alat komunikasi yang telah hancur berkecai.

Saturday, 25 November 2017

Mr and Mrs Punahsihat


Kerja nasihat menasihati adalah satu perbuatan yang baik dan terpuji. Kerana dengan menasihati itu dapat membetulkan jalan yang bengkok kepada lurus, daripada mudarat kepada manfaat dan daripada salah kepada betul. 

Manakala perkataan punah itu pula membawa maksud binasa. Penasihat yang tulen bukanlah punahsihat. Punahsihat ialah orang yang suka menasihati tetapi dia tidak ada ilmu dalam bidang yang dia nasihatkan itu.

Ada yang paling teruk baru hidup setahun jagung tetapi sudah ada sifat-sifat punahsihat yang pekat dalam dirinya. Dia suka mempengaruhi orang dengan kata-kata yang dianggapnya betul. Sedangkan ilmu baru setahun jagung ini jelas tidak kematangannya. 

Saturday, 18 November 2017

Kisah Bisnes : Mentaliti Yang Salah

Bagi menghasilkan produk makanan yang
sedap pada lidah pelanggan,
konsistensi dalam menyediakan
 ramuan resepi adalah
penting.
Bisnes ni kan mengenai produk samada bentuk barang atau servis. End-product yang nak dilahirkan tu seharusnya mencapai kualiti yang terbaik bagi pelanggan. Dalam usaha mencapai ke situ bermacam-macamlah teknik dan kaedah yang digunakan untuk memperbaiki mutu penyampaian atau pun servis.

Bagi memperbaiki servis, ada yang menggunakan kaedah problem-solution dari bermacam-macam pendekatan. Jadi banyaklah laboratory yang dilaksanakan bagi berbincang, memikirkan dan keluar dengan jalan penyelesaian yang jitu. 

Ada kalanya hasil daripada kaedah mencari penyelesaian ini adalah dengan mewujudkan "guidelines". Guidelines atau garis panduan inilah yang memandu tindak-tanduk pekerja supaya dapat meminimumkan kerosakan atau kesilapan dan memaksiumkan hasil yang mendatangkan produk atau servis lebih berkualiti. 

Thursday, 9 November 2017

Siapakah Ekstrimis?


Perkataan Mat Saleh "ekstreme" ni digunapakai dalam bahasa Melayu kalau terjemah jadilah "melampau". 

Sebab penggunaannya sangat umum dan boleh dipakai untuk banyak konteks makanya pihak-pihak tertentu akan menggunakan untuk kepentingan pihaknya. 

Termasuklah pihak incikposmen sendiri, kerana apa yang dianggap betul oleh satu pihak tu sudah tentulah dipertahankan dan mereka berasa di pihak yang benar. 

Contohnya kumpulan ahli Parlimen India dari DAP dan PKR yang menyerang Dr Zakir Naik sudah tentu berhujah dengan mendakwa Dr Zakir Naik itu adalah pengganas dan seorang yang suka mengkritik agama-agama orang lain. Ini dinafikan oleh Timbalan Perdana Menteri sendiri di dalam perbahasan parlimen itu.

Dalam konteks Dr Zakir Naik, perkataan ekstrimis itu dikaitkan dengan terrorist atau pengganas.

Mempertahankan Dr Zakir Naik di Parlimen Malaysia

Foto dari BN BBC TV
Yang Berhormat Ipoh Barat bertanyakan mengenai Zakir Naik. Saya ingin menjawab bahawa kad pengenalan pemastautin tetap yang dipanggil sebagai permit masuk telah diberikan kepada Zakir Naik oleh Jabatan Imigresen Malaysia dan dilakukan secara teratur mengikut prosedur setelah subjek memiliki permit masuk yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen. Ertinya, Jabatan Imigresen memberikan permit masuk dan Jabatan Pendaftaran Negara memberikan kad pengenalan pemastautin tetap.

Kerajaan sentiasa memantau aktiviti Dr. Zakir Naik di mana pun beliau berada dan kita akan mengambil tindakan sekiranya beliau didapati terlibat dengan aktiviti keganasan atau perkara yang menyalahi undang-undang. Setakat ini, beliau tidak terlibat dalam kedua-dua kategori itu. Tidak terlibat di dalam mempromosikan keganasan dan tidak melakukan kesalahan undang-undang mengikut undang-undang dan peraturan yang ada di dalam negara kita.

Tuan M. Kulasegaran [Ipoh Barat]: Ya, dengan izin. Saya hendak tanya mengenai pemastautin itu, permanent resident. Bukankah satu kelayakan di antaranya ialah dia perlu fasih dalam Bahasa Malaysia? Saya difahamkan Zakir Naik langsung tidak boleh bercakap dalam Bahasa Malaysia. Itu nombor satu. Macam mana dia diberi permanent resident?

Kedua, kalau kita halusi- semestinya kementerian telah menghalusi perbahasan public speeches yang telah dibuat di seluruh dunia yang banyak di antaranya ialah mengenai criticism terhadap agama-agama lain. Satu di antaranya di mana dia telah mengarahkan anak-anak muda-mudi terlibat dalam this kind of struggle yang menyebabkan ratusan orang terlibat di Dhaka. Itulah sebab Kerajaan India telah mengambil tindakan. Adakah perkara ini diketahui dan tindakan telah diambil? Adakah setakat ini permohonan telah dibuat oleh negara India untuk beliau dihantar balik memandangkan saya percaya Yang Amat Berhormat sendiri telah pergi ke India baru-baru ini dan adakah perbincangan mengenai perkara itu? Terima kasih.

Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Tuan Yang di-Pertua...

Monday, 6 November 2017

Kes Jenayah Terhadap Penuntut Universiti Tempatan


Melalui satu periwayatan yang dianggap kuat, ada maklumat mengenai kejadian jenayah telah berlaku di salah sebuah universiti tempatan. Tetapi malangnya pengurusan universiti memilih untuk tidak melaporkan kejadian tersebut atas sebab-sebab tersendiri.

Sebelum ini sudah ada desas-desus serta bukti yang menunjukkan keadaan kawalan keselamatan di kolej kediaman pelajar di universiti terbabit adalah lemah. Malah menjadi tandatanya kepada pelawat-pelawat yang sentiasa memasuki universiti berkenaan. Perkhabaran yang didapati melalui pelajar-pelajar pula mereka sentiasa tidak berpuashati dengan keadaan keselamatan mereka sendiri.

Ini kerana pada waktu-waktu tertentu, ada individu-individu yang tidak dikenali yang mirip pekerja-pekerja asing masuk dan duduk santai di kawasan kediaman pelajar-pelajar. 

Sunday, 5 November 2017

Perbandingan Harga Ikan Bilis Pekpa


Jenis : Pekpa
Lokasi : Pasar Filipin, Sabah
Berat : 500 gram / 1kg
Harga : RM 23 / RM45

Jenis : Pekpa
Lokasi : Tanjung Dawai, Kedah
Berat : 500 gram / 1kg
Harga : RM 36 / RM 68

Jenis : Pekpa
Lokasi : Langkawi, Kedah
Berat : 500 gram /11kg
Harga : RM 24 / RM 48

Jenis : Pekpa
Lokasi : Supermarket Selangor
Berat : 200 gram / 1kg
Harga : RM 12.90 / RM 64.40

Pekpa / Beh pa

Saturday, 4 November 2017

Apa itu Dark Matter dan Dark Energy?


Jika berlaku kes kerasukan oleh makhluk halus di sekolah, para psikologis yang berorientasikan aliran sains barat kebiasaannya akan mendakwa itu adalah fenomena disebabkan tekanan perasaan secara berjamaah kerana adanya musim peperiksaan atau pun ada juga yang menyalahkan cuaca panas menjadi sebab histeria berkenaan.

Ini kerana agak sukar bagi mereka yang telah diterap dengan fahaman sains 5 deria untuk mendefinasikan sesuatu kejadian dengan berasaskan kepada sesuatu entiti atau medium yang tidak dapat dilihat atau dikesan dengan 5 pancaindera.

Namun demikian fahaman saintis barat dengan menggunakan teknologi canggih mengamati angkasa lepas, kini dapat menerima sesuatu yang tidak dapat dilihat seperti Dark Matter (Benda gelap) dan Dark Energy (Tenaga gelap).

Maka apakah itu Dark Matter dan Dark Energy?

Friday, 3 November 2017

Harga Durian Kahwin La ni.. !!




Adala durian kat utara neh..

Aritu aku cari ada kat Grik adalah tapi tempat lain tak dak. Oghang dok kata durian merajuk lah.

Tapi ni adalah walaupun taklah meriah sangat.

Harga durian Kampung la ni RM20 ringgit sekilo, kalu durian kahwin RM35 sekilo.

Hat bawah ni durian kahwin tu, aku pi beli kat Perak.

Thursday, 2 November 2017

Bisnes : Zaman Globalisasi Yang Mengancam Bisnes Terkawal


Bukan setakat Uber dan Grabcar sahaja yang mengancam pendapatan pemandu-pemandu teksi tempatan yang berdaftar secara berlesen dengan pihak berkuasa tempatan serta patuh dengan undang-undang dan peraturan. Tetapi semakin lama semakin banyak pula bisnes secara maya yang melintas sempadan Malaysia tanpa tertakluk kepada kawalan ekonomi yang ditentukan kerajaan dan negara. 

Pelbagai Akta Parlimen telah diluluskan untuk mengawal serta meregulasi perkhidmatan atau servis yang diberikan oleh pengusaha-pengusaha bisnes tempatan seperti pengusaha teksi, hotel, homestay atau apa jua bisnes yang boleh dibuat ala-ala Uber.

Malah bukan setakat kereta, motorsikal pun sudah mempunyai servis serupa seperti Dego Ride. Namun demikian servis ini telah dilarang di Malaysia oleh kerajaan atas sebab-sebab keselamatan. Sebaik sahaja larangan dikeluarkan oleh Kabinet, beberapa individu yang menjalankan Dego Ride telah dikeluarkan saman oleh JPJ. 

Friday, 27 October 2017

Bukti Malang Tidak Berbau, Ajal Hanya Tuhan Yang Tahu


Siapa sangka lori dari lane paling kiri boleh tiba-tiba meluru laju ke arah lane keempat paling kanan dan merempuh pembahagi jalan sehingga melanggar kereta yang mendatang di lane bertentangan.

Pemandu kereta yang malang itu sudah tentu tidak menjangka keretanya akan dirempuh lori dari arah depan yang datangnya dari lane sebelah. Apatah lagi kejadian itu berlaku di atas lebuhraya yang mempunyai pembahagi jalan.


Pemandu lori tidak menyangka akan melanggar kereta tersebut dan pemandu kereta pun tidak menyangka akan dilanggar oleh lori berkenaan dalam keadaan sedemikian rupa.

Sepertimana kata-kata kebanyakan, Malang Tidak Berbau. Kehidupan hanyalah sementara dan apa jua boleh berlaku. Manusia hanyalah hidup di alam maya ini ibarat hanyalah beberapa saat cuma. 

Sunday, 22 October 2017

Maksud dan Makna Metafizik - Sheikh Hamza Yusuf

Metafizik adalah satu terma yang digunakan dalam abad pertama Sebelum Masihi oleh Andronicus of Rhodes, iaitu editor dan penyusun kepada hasil-hasil kerja Aristotle, merujuk kepada hasil tulisan Aristotle terhadap bidang teologi (berkaitan ketuhanan), yang mana Andronicus telah susunkan selepas tulisan Aristotle terhadap ilmu fizik; 

Terma tersebut secara literalnya membawa makna "apa yang menyusuli fizik". Asalnya hanyalah untuk menunjukkan kedudukan buku hasil tulisan Aristotle mengenai teologi selepas buku Fizik tersebut. Namun demikian, label tersebut kekal digunapakai sebegitu.

Kemudian setelah masa berlalu, ia dikenali ramai sebagai "bidang kajian ilmu terhadap apa yang disebalik dunia fizikal". Aristotle sendiri seringkali merujuk perkara tersebut sebagai "teologi" dan kadangkala sebagai "falsafah yang terawal".

Tuesday, 17 October 2017

Macbook Air 11" yang memang legend

Gambar Wiki
Kebanyakan kawan aku ni aku tengok kalau nak beli laptop tu mesti ada mentaliti gamers.

1. Skrin nak luas.
2. Storan GB nak besar.
3. RAM nak tinggi.
4. Ada kad game yang powerful supaya dapat gerakkan enjin game yang up to date.

Padahal dia orang ni dah bekerja dan beranak pinak. Entah bila masa pula dia orang ni main game.

Sebenarnya itulah mind set yang telah terbentuk dalam kebanyakan orang kita generasi baru ini apabila membeli sebuah laptop. Ramai yang tidak sedar-sedar akhirnya pilihan laptop yang dibeli tidak praktikal dan akhirnya menjadi alat mainan anak-anak untuk bermain game.

Sedangkan tujuan asal membeli laptop untuk menambah keberkesanan dan produktiviti telah hanyut di laut dalam.

Sunday, 15 October 2017

Pandangan Perundangan Dari Mantan Ketua Hakim Negara Berkaitan Isu Dobi Muslim Sahaja

Gambar dari Blog Tun Abdul Hamid
Pandangan Mantan Ketua Hakim Negara ke-12 itu 
yang disiarkan di Blog beliau. 
Link seperti di bawah.



SALAHKAH JIKA PENGUSAHA LAUNDRET 
MELETAKKAN TANDA “UNTUK ORANG ISLAM SAHAJA”?


Jawapan saya: Tidak.

Sepanjang ingatan saya, saya tidak pernah berjumpa satu peruntukan undang-undang di Malaysia yang mengatakan perbuatan itu salah di sisi undang-undang. Tolong tunjuk kepada saya jika ada.

Pengusaha laundret adalah seorang individu, bukan pihak berkuasa kerajaan. Peruntukan Perlembagaan mengenai kesamarataan (Perkara 8) tidak terpakai kepada seorang individu. Peruntukan itu hanya terpakai kepada kerajaan.

Mari kita lihat peruntukan berkenaan.

Klausa (1) mengisytiharkan bahawa setiap orang adalah sama rata disisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi undang-undang. 

Klausa (2) pula melarang adanya diskriminasi, antara lain, atas alasan agama dalam mana-mana undang-undang atau dalam pelantikan kepada apa-apa jawatan dalam sesuatu pihakberkuasa awam atau dalam pentadbiran mana-mana undang-undang yang berhubungan dengan perkara yang tersebut dalan klausa itu.

Perhatikan bahawa semua larangan itu tidak berkenaan dengan seorang individu. 

Pandangan Stephen Hawking Tentang Tuhan



Source and credit : Joseph Butler youtube

Pertanyaan

Professor Hawking, dalam perenggan terakhir dalam buku anda. Anda ada mengatakan "Jika kita menemui satu teori yang lengkap dan menyeluruh mengenai alam semesta, maka sudah tiba masanya kita memahami sebagai satu prinsip yang lebih luas kepada setiap orang dan bukannya terhad kepada kelompok saintis sahaja."

Dan jika itu berlaku, kita semua akan mula bercakap tentang KENAPA? dan bukannya BAGAIMANA? lagi. 

Dan saya membacakan tulisan anda "Jika kita bertemu kepada jawapan kepada soalan itu (KENAPA?), yakni keadaan yang paling kemuncak kepada tahap pemikiran manusia, dan kita bakal mengetahui tentang fikiran Tuhan pencipta alam semesta." 

Adakah anda fikir Tuhan boleh masuk campur dalam urusan alam semesta ikut kehendak-Nya. Atau Tuhan juga adalah tertakluk kepada undang-undang sains?

Stephen Hawking menjawab :

Thursday, 12 October 2017

Misteri Stephen Paddock - Suspek Kes Tembak Orang Awam di Nevada, Las Vegas


Suspek di dalam kejadian tembakan terhadap orang ramai dalam sebuah konsert penyanyi lagu country di Nevada, Las Vegas, Amerika Syarikat baru-baru ini dikenali sebagai Stephen Paddock.

Individu bernama Stephen Paddock ini menimbulkan tandatanya mengenai motifnya melakukan perbuatan yang sama sekali tidak dijangkakan oleh sesiapa pun yang mengenali dirinya. Walaupun kumpulan Daesh cuba mengambil kesempatan dengan mendakwa individu yang seorang penjudi profesional itu telah masuk Islam beberapa bulan sebelumnya dan tindakannya itu menjalankan kerja-kerja jihad Daesh tetapi pihak siasatan Amerika Syarikat sehingga kini amat sukar mempercayai dakwaan Daesh itu.

Semuanya Akan Disoal Jawab Kelak Tidak Kira Apa Martabat Di Dunia

Kredit : Positif Art Music Youtube

Wednesday, 11 October 2017

Makna Dan Terjemahan Lagu Lau Kana Bainana Al-Habib لَوْ كَانَ بَيْنَنَا الْحَبِيْب




TAJUK LAGU : لَوْ كَانَ بَيْنَنَا الْحَبِيْب
 Jikalau Al-Habib (Rasulullah) berada di antara kita

Pendahuluan

Lagu ini adalah qasidah Arab yang mengandungi makna yang sangat indah dan dalam. Mungkin terjemahan kepada bahasa Melayu tidak dapat memberikan justifikasi yang seadilnya kepada makna gubahan ayat yang indah ini. 

Makna yang indah ibarat makanan yang lazat. Jika anda berasal daripada Malaysia dan tidak pernah makan nasi lemak kulineri nasional, mungkin anda dikira sangat rugi kerana tinggal di Malaysia tetapi tidak pernah merasai kelazatan nasi lemak. 

Ibarat juga mereka yang tinggal di Kelantan tetapi tidak pernah makan nasi kerabu. Tinggal di Terengganu tapi tak pernah merasai kelazatan keropok lekor. Tinggal di Sumatera Barat tapi tak pernah makan nasi padang. Tinggal di negeri Arab tapi tak pernah menjamah juadah nasi Arab. Tinggal di Turki tapi tak pernah merasai kebab yang lazat. 

Saturday, 7 October 2017

Meneliti Penipuan Bisnes Pemaju Perumahan Gaya Piramid


Tawaran Harga Rumah Murah

Harga ditawarkan RM50 ribu untuk sebuah rumah.
Terbuka untuk 120 pembeli terawal sahaja

Harga Rumah asal adalah RM150 ribu. 

Macamana boleh lebih murah?

Sebab menggunakan teknologi khusus lagi istimewa yang dibangunkan di luar negeri dan terbukti lagi penggunaannya. 

Syarat-syarat Penyertaan
1. Ada tanah sendiri
2. Mesti ada duit (tunai)
3. Kena menunggu 6 - 12 bulan untuk proses pembinaan rumah yang lengkap.

Sekiranya bayar secara staging/staggered/ansuran berperingkat, perlu bayar harga asal iaitu RM150 ribu.

Lain-lain syarat : Tanah perlu diratakan / disediakan sendiri.

(Contoh Makcik Langkawi tanggung kos sendiri sediakan tapak)

Untuk pengetahuan syarikat sahaja

Kisah Bisnes : Siri-siri Dumbfounded



Dumbfounded ni tercenganglah. Ada rasa kebodohan sedikit walaupun yang bodoh tu orang lain buat ke kita. Ini cerita titik hitam sejarah perniagaan orang-orang Melayu.

Terkejut lagi tercengang bila melihat kes satu Datuk yang ada Doktor Falsafah yang didakwa menipu lebih kurang 400 pembeli rumah dengan Syarikatnya yang terkenal satu Malaysia.

Daripada kira-kira 400 tu pula, sehingga kini ada 201 laporan polis yang dibuat. Kemungkinan besar daripada pembeli-pembeli rumahlah atau sesiapa berkepentingan yang rugi atas transaksi dengan Datuk tu tadi.

Sebenarnya Datuk ni didakwa menipu macam-macam, daripada anugerah Datuk dari Istana Pahang sehinggalah status ketulenan PHD yang dimilikinya. Tapi itu mungkin tak ada kerugian dari pihak orang lain, melainkan dakwaan dari diri Datuk itu sendiri. Kalau ada pun hanya melibatkan Istana Pahanglah. Setakat ini tiada kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Istana Pahang mengesahkan atau menafikan penganugerahan Datuk itu.

Tapi mungkin itu isu peribadilah, walaupun ada dakwaan menipu.

Wednesday, 20 September 2017

Isu-isu di dalam insiden kebakaran Maahad Tahfiz Datuk Keramat


6 daripada 7 suspek yang membakar Maahad Tahfiz Darul Quran Al-Ittifaqiah di Kampung Datuk Keramat disahkan positif dadah jenis ganja ketika melakukan perbuatan yang dikategorikan kesalahan jenayah di bawah Seksyen 475 di bawah Kanun Kesiksaan melibatkan mencetuskan kebakaran dengan sengaja. Siasatan polis juga dibuat di bawah Seksyen 302 Kanun Kesiksaan bagi kesalahan membunuh.

Motif perbuatan mereka itu disifatkan pihak polis sebagai membalas dendam akibat tidak puas hati diejek oleh sebilangan pelajar tahfiz berkenaan. Perbuatan mereka membakar maahad tahfiz berkenaan yang mana perbuatan tersebut dilakukan pada awal pagi / malam ketika kesemua penghuni maahad tahfiz berkenaan sedang lena tidur menimbulkan satu persoalan di khayalak ramai.

Adakah mereka mengetahui akibat perbuatan itu dengan menggunakan tong gas dan bahan yang boleh menyebabkan api marak dengan cepat bakal berakhir dengan kebakaran yang menyebabkan kematian?

Pihak PDRM telah mengeluarkan kenyataan melalui sidang media menunjukkan kesemua suspek berniat atau pun mempunyai motif untuk membakar maahad tahfiz berkenaan. Ada kemungkinan mereka tidak mempunyai niat untuk membunuh walaupun cara perbuatan dilakukan boleh dilihat mengakibatkan kematian. Pihak polis mengatakan mungkin atas faktor umur, minda mereka tidak dapat melihat akibat daripada perbuatan tersebut. Apatah lagi 6 daripada mereka positif ganja dan berkemungkinan besar mempunyai pengaruh kepada minda. 

Pengaruh dadah

Kajian secara umumnya mendapati 60% jenayah yang dilakukan adalah membabitkan dadah. Suspek-suspek didalam kes ini pula adalah positif dadah ganja ketika jenayah dilakukan. 


Diberitakan pihak polis juga telah berjaya menangkap individu yang membekalkan dadah ganja kepada remaja-remaja berusia dari umur 12 hingga 18 tahun ini. 

Sunday, 17 September 2017

ROHINGYA : THE BEGINNING OF GLOBAL POPULATION REDUCTION AGENDA ?

The concept are mentioned in the popular films, novels and even historical monuments. Is it now the  time to prove the concept? 



What seems like an issue isolated to the non-democratic government of Myanmar may not so isolated in reality. The ignorance of Rohingya issue by the global players becoming so obvious. Although recently a joint statement made by Malaysia and US during visit by Malaysian Prime Minister to White House, which comes out with a para on Rohingya, it is not enough to get support from international medias to highlight the issue and to trigger the urge of the international authority to a significant react.

For some of the international media big guns, to mess up with an individual character assassination seems more important than to make coverage on thousands innocent victims of murders, rape and violence.  Deaths as the result of violence are just statistics to them. Or are they in tune to a specific agenda?

Just wonder if such proof of concept is real?

Saturday, 16 September 2017

Kes Kebakaran Maahad Tahfiz Datuk Keramat Selesai

Kredit : Berita Harian
Alhamdulillah.

Dengan kecekapan pihak polis serta kerjasama dari orang ramai, kes kebakaran Maahad Tahfiz Al-Ittifaqiah di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur yang berlaku pada awal pagi 14 September 2017 telah berjaya diselesaikan dengan tangkapan 7 orang suspek remaja berumur dari 11 ke 18 tahun. 

Satu sidang media telah diadakan oleh Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh berkenaan hasil siasatan tersebut pada 8.20 malam 16 September di IPK Kuala Lumpur.

Fakta-fakta 

Pelajaran Bahasa Indonesia Dari Kisah Laudya Cynthia Bella - Engku Emran #BAE


Melalui perisitiwa bersejarah seperti ini ( aset Indonesia terlepas ke Malaysia, hihi ), banyak yang dapat kita pelajari daripadanya terutama dari segi bahasa serumpun. Khusus di sini ialah Bahasa Indonesia. Istimewanya pernikahan aktres Indonesia dan Engku Emran dari Malaysia ini, berlakunya komunikasi netizens di antara dua negara Indonesia-Malaysia khususnya pada platform media sosial seperti Instagram Engku dan Laudya serta artis-artis Indonesia atau Malaysia yang menjadi sahabat baik Laudya Cynthia Bella (disingkat LCB). Melalui pertembungan komunikasi ini banyak perkataan Indonesia yang dapat dipelajari oleh netizens Malaysia.

Berikut adalah Top 10 Perkataan Indonesia (pilihan Incikposmen) yang sering digunakan netizen Indonesia dalam kisah pernikahan Laudya Cynthia Bella - Engku Emran ini tetapi kurang atau tidak diketahui oleh warga Malaysia.

Thursday, 14 September 2017

Kesan Training Dengan Pakar Israel, Kepandaian Pun Bertambah

Aksi badut berjamaah
Dr Zulkifli yang dulu PAS kini AMANAH,
seorang yang dihormati pun buat tebal muka dalam aksi badut berjamaah ni.
Cuma kostum tak sesuai dengan tema yang ditentukan DAP. 
Awww.. Tony Puahh..
The DAP most genius strategist.

Terima Kasih DS Najib kerana menggunakan perkataan DAESH

"..atau apa yang anda katakan, Daesh"
Ini kerana pihak-pihak tertentu cuba menggembar-gemburkan atau mempropagandakan perkataan Islamic State (IS). Sedangkan perkataan Islamic State itu adalah umum yang boleh merujuk kepada negara Islam. Adakah negara-negara Islam menjadi musuh kepada masyakarat dunia?

Kelihatan ada agenda yang ingin memburuk-burukkan negara-negara Islam dengan menggunapakai nama Islamic State atau IS ini. Kumpulan pengganas yang dipanggil DAESH ini sudah tentu seronok bila dipanggil Islamic State. Mereka seronok melakukan perbuatan buruk yang tidak dianjurkan oleh Islam tetapi menyebabkan imej Islam itu tercemar misalnya apabila mereka menyembelih dan membakar manusia. 

Hakikatnya DAESH tiada kaitan dengan makna Islamic State. 

PM Malaysia Berbincang Isu Rohingya Dengan Presiden Trump


Akhirnya PM Malaysia DS Najib Razak telah mengutarakan isu krisis kemanusiaan di Myanmar berkenaan komuniti Rohingya kepada Presiden Trump selaku Presiden Amerika Syarikat. Isu Rohingya ini antara salah satu isu yang dianggap penting oleh DS Najib Razak selain isu-isu perdagangan dua negara dan anti-terrorism.

Isu Grill / Jeriji Tingkap dan Keselamatan (Security and Safety)


Pengajaran berguna dapat diambil daripada bangunan asrama Maahad Tahfiz yang terbakar baru-baru ini. Apabila terbakar, pintu utama yang menjadi satu-satunya jalan keluar masuk ke dalam dan luar asrama telah terbakar. Saksi menyatakan situasi tersebut sebagai pintu telah "dipeluk api". Kesannya saksi yang cuba menyelamatkan mangsa-mangsa gagal masuk kerana api sudah marak. Tiada pintu lain yang boleh dimasuki.

Tingkap-tingkap pula semua telah bergrill dan sudah tentu sukar dibuka kecuali dengan peralatan tertentu. Ditakdirkan seramai 13 orang pelajar tahfiz telah berjaya keluar dengan menyentap grill tingkap di bilik mereka. Selebihnya gagal menyelamatkan diri kerana terperangkap dalam keadaan api yang marak secara luar biasa.

Kredit : Mynewshub
Grill tingkap pasang mati
Sebenarnya isu ini bukanlah isu bangunan maahad tahfiz semata-mata. Grill / jeriji tingkap dipasang kerana alasan keselamatan. Ini mengelakkan orang yang tidak diingini memasuki premis melalui tingkap. Dalam kata yang lain ialah mengelakkan kejadian jenayah.

Sedangkan keselamatan itu sebenarnya ada dua kategori iaitu security and safety. Biasanya security boleh merujuk kepada keselamatan daripada perlakuan jenayah individu atau harta benda. Misalnya pemasangan grill dibuat bagi mengelakkan penjenayah masuk melalui tingkap. 

Friday, 8 September 2017

Pemakluman


Ibu-ibu dan Bapak-bapak, dimakluman bahawa secara tradisinya  semua pengantin perempuan di Malaysia memang dimake up supaya tidak asli keliatannya. Makanya yang cantik akan tidaklah kelihatan begitu cantik dan yang sebaliknya akan keliatan cantik.

Sekian dimaklumkan.

Wednesday, 6 September 2017

Gayus Dapat Remitan Hari Kemerdekaan 6 Bulan Penjara



Nak ucap tahniah kepada Gayus Tambunan kerana mendapat remitan penjara 6 bulan pada bulan lepas sempena hari kemerdekaan Indonesia tahun ini. Tahun 2016 Gayus mendapat 4 bulan remitan hukuman penjaranya atas sabitan korupsi. Remitan diberikan kerana Gayus telah berkelakuan baik selama di penjara. 

Dalam bahasa Indonesia remitan penjara ini dipanggil remisi. 

Remitan atau remisi ini adalah dari perkataan Inggeris remission. Remitan ini adalah pengurangan bagi tempoh penjara kerana seseorang banduan itu telah berkelakuan baik dan mengikut peraturan penjara. 

Kes Gayus Tambunan mendapat liputan media Indonesia sebelum ini kerana kemampuan anehnya keluar dan masuk dari tahanan penjara sesuka hati. 

Sains Berasaskan Pemikiran Manusia & Kisah Telur Ayam


Ilmu sains moden adalah berdasarkan kefahaman manusia terhadap sesuatu perkara. Kefahaman manusia yang melalui proses fikiran akal boleh jadi betul boleh jadi tidak.

Pernah beberapa tahun yang lepas, para saintis khususnya yang mengkaji hal-ehwal pemakanan mengesyorkan agar tidak mengambil telur kecuali beberapa butir sahaja seminggu. Alasannya ialah telur mengandungi kolestrol dan kolestrol adalah tidak baik untuk kesihatan.

Kefahaman saintifik manusia pada ketika itu ialah kandungan kolestrol yang tinggi di dalam badan manusia adalah disebabkan pengambilan makanan yang mengandungi kolestrol tinggi. 

Kini kefahaman saintifik tersebut telah berubah. Dikatakan kolestrol yang terhasil di dalam badan manusia adalah kerana kolestrol yang dihasilkan oleh hati manusia kerana memakan banyak lemak tepu (saturated-fat).

Monday, 4 September 2017

Kisah Pedagang Sayur Indonesia di Lorong Tikus Sempadan Indo-Malaysia




Pedagang-pedagang warga Indonesia ini tinggal berhampiran dengan sempadan Malaysia dan bergantung kepada pasaran di Malaysia bagi mendapatkan pulangan yang lumayan bagi menampung kehidupan seharian. Sebagai contoh pedagang di dalam video ini mendapat hasil kasar sekitar RM100.00 sehari berjual di pasar Malaysia.

Oleh kerana banyak kekangan jika melalui pos lintas batas yang resmi, mereka memilih laluan tertentu untuk memasuki sempadan Malaysia. Laluan inilah yang dinamakan pihak berkuasa sebagai lorong-lorong tikus. Lorong tikus adalah gelaran kepada point kemasukan ke sempadan negara lain secara tidak sah atau tidak mengikut saluran undang-undang.

Sunday, 3 September 2017

Manfaat Hartanah Malaysia Terlebih Supply


Ketika saya melalui satu kawasan di zon tengah Malaysia, saya mendapati satu iklan kain rentang yang menawarkan sewaan kedai percuma untuk 3 bulan pertama. Jelas ini adalah petunjuk kepada keadaan market hartanah bagi kategori "retails" atau pun sewaan lot kedai, studio perniagaan atau rumah kedai. 

Malah sudah ada laporan kewangan bagi suku kedua tahun 2017 melaporkan kelembapan ekonomi dari kategori ini sebagai fakta yang diterimapakai. 

Beberapa artikel dari pakar-pakar hartanah juga menyatakan kelembapan pasaran dari kategori ini. Ini berlaku atas beberapa faktor mengikut pakar-pakar ini. Ada yang menyatakan ia dijangka berlanjutan sehingga 3 tahun sebelum pulih. 

In the context of Malaysia, we take the definition given by Yin, Chuyan and Hoong (2016), housing bubble represent when the housing prices are over and above the fundamental housing prices.  An Empirical Study

Sementara dari segi hartanah jenis perniagaan sudah jelas diperkatakan, hartanah dari kategori lain pula turut terkesan walaupun belum lagi dilihat secara terang-terangan kemerosotan pasarannya.

Saturday, 2 September 2017

Rahsia Binari


Tuhan Pencipta alam semesta mengatakan bagaimana boleh Dia mempunyai anak sedangkan Dia tidak mempunyai sohibah atau pasangan yang layak bagi-Nya.

Maka diciptakan alam semesta itu dalam keadaan berpasang-pasangan. Perkahwinan di antara lelaki dan perempuan itu pun adalah matching. Ulama-ulama Islam mengkaji sumber Al-Quran dan Hadis dan telah sampai kepada kefahaman atau fiqh betapa pentingnya konsep kufu' dalam perkahwinan. Kerana faktor kufu' ini inilah orang berkahwin dan bercerai.

Kalau bercerai pula ada mungkin rujuk kembali. Tetapi kenapalah orang nak berkahwin sedangkan dia tidak match dengan pasangannya dan dapat menjangkakan perceraian. Itulah rahsia kufu'. Konsep ini sebenarnya adalah lebih mendalam dan halus dari ini dan bukan hanya melibatkan nikah cerai semata-mata.

Daripada percantuman dua unsur inilah yang menghasilkan yang ketiga.

Rahsia ilmu seperti ini seperti sudah tidak ada lagi pada zaman ini kecuali diberikan kepada orang-orang tertentu sahaja.

Wednesday, 30 August 2017

Yati Ayam Percik Jalan Long Yunus, Kota Bharu Kelantan.




Kalu demo gi Kota Bharu, demo buleh singgah sini. Di Jalan Long Yunus, Kota Bharu Kelantan.

Zaman ni nasi kerabu ada di mana-mana kerana anak-anak Kelantan yang berhijrah ke luar negeri Kelantan mencari rezeki di tempat lain. Kebiasaan nasi kerabu yang dijual adalah berwarna biru yang mendapat warnanya dari bunga Telang.

Keunikan nasi kerabu di Yati Ayam Percik ini ialah nasinya samada berwarna putih atau pun hitam. Tiada nasi kerabu berwarna biru.


Rasa Nasi Kerabu Yati Ayam Percik

3 peristiwa istimewa 30, 31 Ogos dan 1 September 2017


Sekadar ingin merakam saat-saat bersejarah di blog ni.

Harini 30 Ogos 2017 sukan SEA 2017 menutup tirainya dengan Malaysia mendapat tempat teratas dengan 145 pingat emas, yang merupakan pencapaian terbaik dalam sejarah negara. Tahniah kepada para atlet serta rakyat Malaysia atas kejayaan yang manis ini. 

Tuesday, 29 August 2017

Berita Durian 29 Ogos 2017

kredit Wikipedia : Kalai
Dikhabarkan sesiapa yang pergi ke Batu Kurau, Perak la ni tak dak durian dah. Beberapa pokok yang diambil sample untuk diperhatikan pun tidak menampakkan sebarang biji durian tergantung. Jadinya durian Batu Kurau Perak dah habis.

Sample orang kampung mengatakan durian tak menjadi. Sebab banyak tupai. Kalau mak cik tu tipu, maka tipulah di sini. 

Yang ada la ni kalau nak cari juga di Grik, Perak. Dan juga banyak durian di lihat di jual di Kelantan seperti Pasir Mas dan Jeli. Terengganu pun ada jugalah. 

Info bagi sapa-sapa yang cuti sekolah nak pi cari durian. 

Wednesday, 23 August 2017

Kontroversi Outfit Sukan Sea

Kelakar betul bila ada segelintir rakyat Malaysia terkejut, terperanjat yang amat kerana betul-betul tak menyangka outfit sukan Farah Ann akan menjadi sehingga sebegitu rupa.

Memanglah ramai maklum yang rakyat kita ni bersifat sangat reaktif, tetapi kali ni betul-betul tak dapat dijangka langsunglah.

YB Menteri Belia dan Sukan pun memberi komentar agar semua tidak bersifat menghukum kerana Yang Mnghukum itu hakikatnya Tuhan Yang Maha Esa juga. Susah dan berat juga jadi menteri ni kan. Nasib baik kita tak jadi menteri kan, banyak soal-jawabnya.

Apa-apa pun Farah Ann ni memang suka buat benda di luar kotak. Tu yang ramai tak menyangka benda-benda yang dia buat. Out of box betul. Tu sebab menang emas kut.

Gambar Farah Ann sedang berlatih memakai outfit sukan berwarna hitam
di atas lantai yang hitam pada malam yang gelap gulita. 

Edisi Siasat : SEBAB Kenapa Bendera Indonesia Diletakkan Terbalik !!

Bendera Variasi 1
Siapakah yang membuat angkara yang memasang bendera Indonesia secara terbalik? 

Adakah ia satu kesengajaan atau provokasi terhadap satu bangsa yang mudah terusik emosinya. Sedangkan kes lumpia Cina yang berasal dari China pun ada rakyat Indonesia bernafsu amarah kepada Malaysia sehingga meletakkan tahi atas bendera Malaysia seperti di sini. Inikan pula kesilapan menggambarkan bendera mereka sendiri di dalam pamplet Sukan SEA. Apatah lagi adanya pula kalangan mereka yang mengambil kesempatan membuat bisnes atas amarah dan mengapi-apikan kebencian pihak tertentu dengan melakukan demonstrasi dengan perbuatan yang begitu buruk. 

Mungkin ada yang menyangka Incikposmen sengaja menerbalikkan bendera Indonesia di atas.  Itu sangkaan yang buruk ye. Sebenarnya itu adalah bendera negara Poland. Kalau tak percaya bolehlah tengok di Wiki sini. 

Bendera negara Poland ini mempunyai warna putih di atas dan warna merah di bawah. Sementara itu bendera Poland ni ada dua variasi. Satu lagi variasi rupanya begini. 

Tuesday, 22 August 2017

Orang Yang Paling Susah


Maksud hadis menyatakan orang yang paling susah adalah para Nabi. Kemudian orang yang mengikut mereka. Kemudian orang yang mengikut mereka. Dalam makna yang lain pula, orang yang seperti mereka. 

Sheikh Hamzah Yusuf mengatakan dunia adalah sebagai "place of broken hearts". Atau dalam bahasa Melayunya dunia ini adalah tempat berdukacita. Kerana kehidupan dunia sebenarnya adalah ujian. Orang yang tertipu ialah yang menganggap kehidupan di dunia sebagai bahagia kekal abadi. Atau mencari yang seumpamanya di sini. 

Apabila kita merasa susah atau ditimpa pelbagai ujian, ingatlah bahawa kita bukannya nabi. Sebab selepas Nabi Muhammad SAW sudah tidak ada Nabi kerana penamatnya bagi sekian rasul dan nabi. Tetapi entah-entah kesusahan yang bertimpa-timpa itu melayakkan seseorang itu menjadi pengikut-pengikut yang rapat kepada para Nabi sebagai dalam hadis itu. Wallahua'lam.

Kesusahan yang menimpa orang-orang beriman adalah ujian atau training kepada hati. Supaya hati lebih layak untuk memiliki sifat-sifat yang Allah redai. Sekiranya seseorang itu memiliki sifat-sifat bermutu tinggi seperti ini, itulah sebenarnya harta atau milikan yang sangat berharga dan lebih bernilai dari apa-apa pemilikan terhadap harta dunia atau wang ringgit, dollar atau euro sekalipun.

Saturday, 12 August 2017

A song for atheists


Credit : Youtuber concdido

Now in this country we are having debate, whether an atheist can become the citizen of Malaysia. The reason is simple. Because in Rukun Negara or Malaysian National Principles, one must take pledge that he is to Believe in God. That is number one out of our five principles. 

But in Islam itself there is no compulsion on non-muslim to accept the faith. Non-muslim is inclusive of atheist as well. Atheists are supposedly those people who do not believe in God and do not embrace any religion.

But in reality, the term atheism is still confusing to me. Or the atheists themselves actually. Whether those people are really do not believe in God is questionable. When I listen to some of their argument, it is clear to me that sometime it is not the issue of believing the existence of God. 

Some of their arguments are mostly based on their dissatisfaction towards God according to their perception on reality. Because of such dissatisfaction, they wanting to perceive the non-existence of God. They reason that if God exist why such issues of their dissatisfaction exist. Therefore God doesn't exist because of that according to them. 

Wednesday, 9 August 2017

Makna BIN dalam nama-nama Melayu

Credit : Youtuber Всеволод Кочнев

Nama saya Abdul Rashid bin Muhammad Ihsan.

Perkataan "bin" yang biasanya ada di dalam nama-nama rasmi orang Melayu berasal daripada perkataan Arab iaitu Ibn atau Ibnu. Jika dilihat di dalam clip youtube di atas, perkataan ibnu terdengar disebut sebagai "ibin". Itu adalah slang bagi orang Arab apabila berkata-kata.

Watak Ahmad Ibnu Fahdlan di dalam clip itu pula menjelaskan makna ibn itu adalah "son of". Di dalam Bahasa Melayu pula, tidak dapat tidak terjemahan literal "son of" adalah "anak lelaki kepada (si fulan)". Oleh itu, makna bin itu memanglah membawa maksud "anak lelaki kepada.."

Jika dipakai semula kepada nama di atas, maka bunyinya ialah Nama saya Abdul Rashid anak lelaki Muhammad Ihsan. Jelas di sini maksud bin dan anak lelaki itu adalah sama.

Cuma dari segi adat dan amalan di dalam negara, orang Islam di Malaysia meletakkan nama bin bagi identiti beragama Islam. Tetapi terdapat juga kalangan non-muslim yang menggunapakai perkataan bin sebagai identiti mereka. Contoh-contoh seperti ini boleh didapati di Sabah dan Sarawak serta di kalangan orang-orang asli. 

Tuesday, 8 August 2017

Hikam Yang Dilupakan Umat Melayu No. 9 : Pintu-pintu Ilmu


Tahu tapi melupakannya. Memperjuangkannya tapi tidak memahaminya dan tidak mengerti sebab akibatnya. Kalau mengerti gagal pula dalam mengamalkannya. 

Antara yang dilupakan adalah pintu-pintu ilmu yang berulang-ulang. Walaupun sifatnya berulang-ulang tetapi manusia tetap alpa. Walaupun umat Melayu mengetahuinya tetapi kita tidak dapat menghayatinya dan menterjemahkan dalam kehidupan seharian. Akhirnya manusia itu dipancung. Bukan pancungan secara fizikal tetapi yang bukan fizikal. Maknawi.

Pengulangannya berlaku setiap hari. Semalam kita temui, hari ini ada, besok pasti ada. Berdasarkan apa yang telah dikumpulkan oleh pakar-pakar terdahulu. Mereka menyusun dan menjadikannya  database. Apa yang orang putih panggil "standing on the shoulder of giants".

Kelemahan umat Islam adalah ini. Melupakan "shoulder of giants". Lantas pembangunannya terputus lantas sebahagian umat Islam tertipu dengan tipuan penjajah. Umat Islam hilang ilmu pandangan akal dan kosmologi akibat terperangkap dengan literalism yang mengelirukan. Literalism bukanlah sebab terpesong. Literalism tanpa kefahaman itulah yang terpesong. 

Sunday, 6 August 2017

CABARAN GETIR IMIGRESEN - Utusan Malaysia


SELASA lalu genap setahun DATUK SERI MUSTAFAR ALI menerajui Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sebagai Ketua Pengarah.

Sebagai bekas Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang terkenal dengan integritinya, sudah tentu besar harapan masyarakat terhadap beliau bagi memulihkan imej JIM yang agak terpalit dengan persepsi negatif dan isu rasuah.

Dalam tempoh singkat selama 12 bulan menduduki 'kerusi panas’ itu, Mustafar yang mengibaratkan dirinya “ular menyusur akar takkan hilang bisanya” berjaya mengubah JIM sebagai sebuah agensi penguatkuasaan yang digeruni dengan menunjukkan ketegasan tanpa berkompromi dalam soal kedaulatan dan keselamatan negara.

Dalam wawancara bersama wartawan Mingguan Malaysia, HAFIZAHRIL HAMID dan AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI bersama jurufoto FAISOL MUSTAFA, Ketua Pengarah Imigresen itu berkongsi pelbagai cabaran dan kekangan yang dihadapi jabatan  itu dalam membanteras pendatang  asing  tanpa izin (PATI). 

Wednesday, 26 July 2017

Tiada Lagi Diskaun Bumiputera Untuk Rumah Di Selangor?



Jika search di internet, boleh dibaca dua berita yang bertentangan. 

Pertama, berita yang mendakwa tiada lagi diskaun bumiputera di Selangor. Berita ini bermula dengan dengan khabar yang tiada lagi diskaun bumiputera untuk projek perumahan tertentu di Selangor. 

Kedua, kemudiannya ada pula penafian yang diskaun rumah untuk bumiputera itu dihapuskan. 

Almaklum, pihak tertentu dengan agenda politik tertentu terus-terang ingin menghapuskan keistimewaan yang dinikmati oleh bumiputera dengan alasan-alasan mereka tersendiri. Diskaun beberapa persen daripada harga rumah yang dijual pemaju perumahan adalah daripada pakej keistimewaan ini. Ini adalah dasar kerajaan sebelum ini sehinggalah ke tarikh artikel ini disiarkan.

Tetapi desakan pihak tertentu yang mungkin mempunyai kekuatan ekonomi dan kewangan telah menyebabkan polisi ini bakal berubah. 

(Lihat 3 senario di bawah)

Monday, 17 July 2017

Bisnes : Budaya bisnes penuh penipuan vs ajaran Islam

Gambar Hiasan Semata
Ada orang menjalankan bisnes dengan penuh tipu helah. Walaupun bukan semua. Tetapi ramai bilangannya. Ada yang menganggap menjalankan perniagaan secara jujur itu bodoh dan tidak mendatangkan keuntungan yang besar. 

Berniaga dengan tipu helah ini sudah menjadi budaya bagi sesetengah pihak. Dalam mempromosikan produk contohnya, setiap ayat yang digunakan disusun supaya dapat mengenakan pelanggan yang mendengar supaya masuk ke dalam perangkap. 

Dalam kes yang lepas, satu tempat dikaitkan dengan budaya bisnes penuh penipuan seperti di sini. Tetapi hakikatnya bukanlah semua orang di situ mempunyai budaya seperti itu. 

Kerap juga budaya penipuan ini dikaitkan dengan bangsa atau kaum tertentu di Malaysia. Hakikatnya, bukanlah kaum tertentu sahaja yang boleh berbudaya seperti itu malah sesiapa jua boleh mengamalkan perangai buruk. Tetapi perangai yang dibentuk kerana suasana organisasi dan budaya kerja yang penuh penipuan sudah tentu memberikan kesan kepada orang yang di dalamnya.

Wednesday, 24 May 2017

Tahap-tahap Ancaman Keselamatan di UK Dan Maknanya


Serangan berani mati yang dilakukan oleh seorang individu yang terpengaruh dengan fahaman Daesh di sebuah konsert di Manchester telah menyebabkan 22 orang mati serta mencederakan lebih 50 termasuklah remaja dan kanak-kanak. Serangan tersebut telah menyebabkan Perdana Menteri United Kingdom meletakkan tahap ancaman di UK sebagai Critical. 

Kita lihat apakah tahap-tahap ancaman keselamatan ini dan apa yang dimaksudkan sebagai kritikal?

Tahap-tahap Ancaman Keselamatan (UK terror threat levels) Dan Maknanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...