Saturday, 12 August 2017

A song for atheists


Credit : Youtuber concdido

Now in this country we are having debate, whether an atheist can become the citizen of Malaysia. The reason is simple. Because in Rukun Negara or Malaysian National Principles, one must take pledge that he is to Believe in God. That is number one out of our five principles. 

But in Islam itself there is no compulsion on non-muslim to accept the faith. Non-muslim is inclusive of atheist as well. Atheists are supposedly those people who do not believe in God and do not embrace any religion.

But in reality, the term atheism is still confusing to me. Or the atheists themselves actually. Whether those people are really do not believe in God is questionable. When I listen to some of their argument, it is clear to me that sometime it is not the issue of believing the existence of God. 

Some of their arguments are mostly based on their dissatisfaction towards God according to their perception on reality. Because of such dissatisfaction, they wanting to perceive the non-existence of God. They reason that if God exist why such issues of their dissatisfaction exist. Therefore God doesn't exist because of that according to them. 

Wednesday, 9 August 2017

Makna BIN dalam nama-nama Melayu

Credit : Youtuber Всеволод Кочнев

Nama saya Abdul Rashid bin Muhammad Ihsan.

Perkataan "bin" yang biasanya ada di dalam nama-nama rasmi orang Melayu berasal daripada perkataan Arab iaitu Ibn atau Ibnu. Jika dilihat di dalam clip youtube di atas, perkataan ibnu terdengar disebut sebagai "ibin". Itu adalah slang bagi orang Arab apabila berkata-kata.

Watak Ahmad Ibnu Fahdlan di dalam clip itu pula menjelaskan makna ibn itu adalah "son of". Di dalam Bahasa Melayu pula, tidak dapat tidak terjemahan literal "son of" adalah "anak lelaki kepada (si fulan)". Oleh itu, makna bin itu memanglah membawa maksud "anak lelaki kepada.."

Jika dipakai semula kepada nama di atas, maka bunyinya ialah Nama saya Abdul Rashid anak lelaki Muhammad Ihsan. Jelas di sini maksud bin dan anak lelaki itu adalah sama.

Cuma dari segi adat dan amalan di dalam negara, orang Islam di Malaysia meletakkan nama bin bagi identiti beragama Islam. Tetapi terdapat juga kalangan non-muslim yang menggunapakai perkataan bin sebagai identiti mereka. Contoh-contoh seperti ini boleh didapati di Sabah dan Sarawak serta di kalangan orang-orang asli. 

Tuesday, 8 August 2017

Hikam Yang Dilupakan Umat Melayu No. 9 : Pintu-pintu Ilmu


Tahu tapi melupakannya. Memperjuangkannya tapi tidak memahaminya dan tidak mengerti sebab akibatnya. Kalau mengerti gagal pula dalam mengamalkannya. 

Antara yang dilupakan adalah pintu-pintu ilmu yang berulang-ulang. Walaupun sifatnya berulang-ulang tetapi manusia tetap alpa. Walaupun umat Melayu mengetahuinya tetapi kita tidak dapat menghayatinya dan menterjemahkan dalam kehidupan seharian. Akhirnya manusia itu dipancung. Bukan pancungan secara fizikal tetapi yang bukan fizikal. Maknawi.

Pengulangannya berlaku setiap hari. Semalam kita temui, hari ini ada, besok pasti ada. Berdasarkan apa yang telah dikumpulkan oleh pakar-pakar terdahulu. Mereka menyusun dan menjadikannya  database. Apa yang orang putih panggil "standing on the shoulder of giants".

Kelemahan umat Islam adalah ini. Melupakan "shoulder of giants". Lantas pembangunannya terputus lantas sebahagian umat Islam tertipu dengan tipuan penjajah. Umat Islam hilang ilmu pandangan akal dan kosmologi akibat terperangkap dengan literalism yang mengelirukan. Literalism bukanlah sebab terpesong. Literalism tanpa kefahaman itulah yang terpesong. 

Sunday, 6 August 2017

CABARAN GETIR IMIGRESEN - Utusan Malaysia


SELASA lalu genap setahun DATUK SERI MUSTAFAR ALI menerajui Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sebagai Ketua Pengarah.

Sebagai bekas Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang terkenal dengan integritinya, sudah tentu besar harapan masyarakat terhadap beliau bagi memulihkan imej JIM yang agak terpalit dengan persepsi negatif dan isu rasuah.

Dalam tempoh singkat selama 12 bulan menduduki 'kerusi panas’ itu, Mustafar yang mengibaratkan dirinya “ular menyusur akar takkan hilang bisanya” berjaya mengubah JIM sebagai sebuah agensi penguatkuasaan yang digeruni dengan menunjukkan ketegasan tanpa berkompromi dalam soal kedaulatan dan keselamatan negara.

Dalam wawancara bersama wartawan Mingguan Malaysia, HAFIZAHRIL HAMID dan AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI bersama jurufoto FAISOL MUSTAFA, Ketua Pengarah Imigresen itu berkongsi pelbagai cabaran dan kekangan yang dihadapi jabatan  itu dalam membanteras pendatang  asing  tanpa izin (PATI). 

Wednesday, 26 July 2017

Tiada Lagi Diskaun Bumiputera Untuk Rumah Di Selangor?



Jika search di internet, boleh dibaca dua berita yang bertentangan. 

Pertama, berita yang mendakwa tiada lagi diskaun bumiputera di Selangor. Berita ini bermula dengan dengan khabar yang tiada lagi diskaun bumiputera untuk projek perumahan tertentu di Selangor. 

Kedua, kemudiannya ada pula penafian yang diskaun rumah untuk bumiputera itu dihapuskan. 

Almaklum, pihak tertentu dengan agenda politik tertentu terus-terang ingin menghapuskan keistimewaan yang dinikmati oleh bumiputera dengan alasan-alasan mereka tersendiri. Diskaun beberapa persen daripada harga rumah yang dijual pemaju perumahan adalah daripada pakej keistimewaan ini. Ini adalah dasar kerajaan sebelum ini sehinggalah ke tarikh artikel ini disiarkan.

Tetapi desakan pihak tertentu yang mungkin mempunyai kekuatan ekonomi dan kewangan telah menyebabkan polisi ini bakal berubah. 

(Lihat 3 senario di bawah)

Monday, 17 July 2017

Bisnes : Budaya bisnes penuh penipuan vs ajaran Islam

Gambar Hiasan Semata
Ada orang menjalankan bisnes dengan penuh tipu helah. Walaupun bukan semua. Tetapi ramai bilangannya. Ada yang menganggap menjalankan perniagaan secara jujur itu bodoh dan tidak mendatangkan keuntungan yang besar. 

Berniaga dengan tipu helah ini sudah menjadi budaya bagi sesetengah pihak. Dalam mempromosikan produk contohnya, setiap ayat yang digunakan disusun supaya dapat mengenakan pelanggan yang mendengar supaya masuk ke dalam perangkap. 

Dalam kes yang lepas, satu tempat dikaitkan dengan budaya bisnes penuh penipuan seperti di sini. Tetapi hakikatnya bukanlah semua orang di situ mempunyai budaya seperti itu. 

Kerap juga budaya penipuan ini dikaitkan dengan bangsa atau kaum tertentu di Malaysia. Hakikatnya, bukanlah kaum tertentu sahaja yang boleh berbudaya seperti itu malah sesiapa jua boleh mengamalkan perangai buruk. Tetapi perangai yang dibentuk kerana suasana organisasi dan budaya kerja yang penuh penipuan sudah tentu memberikan kesan kepada orang yang di dalamnya.

Wednesday, 24 May 2017

Tahap-tahap Ancaman Keselamatan di UK Dan Maknanya


Serangan berani mati yang dilakukan oleh seorang individu yang terpengaruh dengan fahaman Daesh di sebuah konsert di Manchester telah menyebabkan 22 orang mati serta mencederakan lebih 50 termasuklah remaja dan kanak-kanak. Serangan tersebut telah menyebabkan Perdana Menteri United Kingdom meletakkan tahap ancaman di UK sebagai Critical. 

Kita lihat apakah tahap-tahap ancaman keselamatan ini dan apa yang dimaksudkan sebagai kritikal?

Tahap-tahap Ancaman Keselamatan (UK terror threat levels) Dan Maknanya.

Wednesday, 17 May 2017

Mengejutkan!! Asal Usul Wahabism / Wahabi


Dalam program On Contact, pengacara Chris Hedges telah menemuramah Sheikh Hamzah, Yusuf. Presiden Kolej Zaituna, kolej yang berpusat di Berkeley, Amerika Syarikat.

Chris Hedges

"Antara salah satu tragedi yang saya lihat dalam dunia Islam ialah serangan terhadap tradisionalis sufi (dilakukan oleh puak Wahabis). Ia adalah sesuatu fakta sejarah yang telah didokumentasikan dengan agak baik juga, yang menunjukkan ideologi Wahabis ini telah diterapkan kepada pergerakan dan pertubuhan (umat Islam) dengan sokongan dana dari Saudi." 

"Hakikatnya ia bermula dengan campur tangan barat yang berkepentingan yang mempromosikan Wahabi. Dan saya fikir bermula daripada zaman Ottoman (Turki Uthmaniah) dahulu. Pihak British telah menyokong puak Wahabi sebagai satu pendekatan untuk mengekang pengaruh sufi yang mana akhirnya keluarga pemerintah Saudi telah menerima fahaman Wahabi ini."

"Kita juga telah menyaksikan perjanjian minyak mentah dalam tahun 1930-an, sehinggalah satu tahap dimana syarikat-syarikat minyak dari Amerika Syarikat bertindak membayar kos penerbitan penulisan yang berdasarkan fahaman Wahabi ini. Disebabkan sumber kewangan (menyokong Wahabi) inilah, telah mempengaruhi banyak hala tuju perbahasan-perbahasan agama di dalam Islam. Yang kesannya bukan sahaja kepada dunia Islam tetapi juga lebih dari itu."

Sheikh Hamzah Yusuf

"Tradisionalis sufi adalah sebahagian besar daripada umat Islam. Manakala puak Wahabis sebenarnya tidak suka dipanggil Wahabi. Wahabism asalnya adalah satu pergerakan satu fahaman yang kemudiannya telah membentuk pakatan bersama dengan pemerintah Saudis ketika itu. Disebabkan nilai Petrol-Dollars ketika itu yang melambung tinggi, mereka mempunyai banyak duit dan ini digunakan untuk menyebarkan sejenis fahaman tafsiran Islam, yang mengganggu fahaman majoriti umat Islam sedia ada ketika itu. 

Tuesday, 9 May 2017

Morris berjumpa wanita2 Malaysia di Kemboja


Perbualan yang menarik di antara Morris dan remaja-remaja wanita Malaysia yang membuat kerja-kerja kebajikan di Kemboja. Antara yang sempat diperkatakan ialah mengenai Islamophobia. 

Pertemuan ini terjadi akhir tahun lepas. Morris pula dilihat sedang explore kampung-kampung Islam di Kemboja dan memberi liputan di Youtube. 

Keep up the good work Morris!

Sunday, 30 April 2017

Pandangan Orang Rohingya Terhadap Tindakan Politik PM Malaysia


Ada orang mengatakan tindakan DS Najib selaku PM Malaysia membantu orang Rohingya dan memperjuangkan isu mereka adalah bagi kepentingan politik peribadi semata-mata.

Mereka yang mengetuai pandangan ini sudah tentu adalah dari kalangan orang Burma yang melaksanakan genosid atau pun pembersihan etnik terhadap orang Rohingya di Myanmar itu. Kemudian diikuti pula oleh orang lain yang turut terpengaruh dengan dakwaan ini termasuklah segelintir kalangan rakyat Malaysia sendiri. 

Maka apakah pandangan orang-orang Rohingya sendiri dalam isu ini? 

Berikut adalah kutipan pandangan yang dibuat oleh M.S Anwar selaku editor Rohingya TV Vision. 

Saturday, 29 April 2017

Mencari Kalimah Yang Sama



Seorang rakan dari Sarawak yang saya kenali menceritakan kepada saya yang beliau telah mencipta sebuah lagu. Beliau pun memperdengarkan lagu itu kepada saya. Pada saya ia adalah lagu rock yang sememangnya sedap didengar dan mempunyai genre yang sama dengan lagu rock ciptaan Tam Spider.

Bukanlah satu kehairanan sekiranya bumiputera dari Sabah atau Sarawak menguasai bahasa kebangsaan dengan baik berbanding dengan bukan bumiputera tetapi saya lihat di sini mereka juga berkongsi citarasa yang sama dengan orang Melayu semenanjung walaupun mereka tidaklah dikenali sebagai orang Melayu dari konteks Perlembagaan Malaysia.

Saturday, 22 April 2017

Kisah Bisnes : Strategi Blue Ocean dalam Bisnes


Strategi Lautan Biru

Sesetengah orang memahami Blue Ocean Strategy sebagai melaksanakan peranan yang lebih meluas dalam membuat satu gerak kerja dan tidak membuat kerja di dalam keadaan silo (bersendirian). Ini bergantung kepada kefahaman seseorang itu yang mungkin diberi tugas khusus dalam posisi tertentu untuk mengembangkan peranannya supaya dapat memberikan impak kepada output organisasi. 

Sebenarnya makna Blue Ocean itu adalah bukan terhad kepada anti-silo semata-mata.

Blue Ocean Strategy VS Red Ocean

Strategi Laut Biru sebenarnya adalah bermatlamatkan kepada bisnes mencari keuntungan tanpa persaingan. Ia berlawanan dengan Red Ocean atau Strategi Laut Merah. Laut itu menjadi merah disebabkan banyaknya jerung di dalamnya yang bersaing mendapatkan makanan. Laut menjadi merah kerana banyaknya darah akibat jerung-jerung yang terpaksa membunuh jerung-jerung lain yang menjadi pesaingnya. 

Itulah berlaku kepada bisnes yang penuh dengan persaingan. Sudah tentu berlaku perlumbaan sesama sendiri bagi merebut pelanggan-pelanggan. 

Bagi pengamal Strategi Lautan Biru, dia memilih membuat bisnes di dalam bidang yang tidak ada lagi pesaing. Bagi tujuan ini sudah tentu ada beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian.

Sunday, 9 April 2017

Welder tapi gaji RM20,000 sebulan?


Bukan semua orang yang ada bakat dalam akademik. Ada yang tidak mempunyai kecenderungan ke arah ini tetapi mereka lebih kepada bidang kemahiran. Asalkan anda masih muda dan minat kepada aktiviti fizikal yang mencabar mungkin pekerjaan ini khas untuk anda. Kesanggupan anda akan dibayar dengan pendapatan yang tinggi. 

Untuk bumiputera, apakah jalan untuk mencapai pendapatan yang tinggi seperti RM20,000 sebulan ini?

Monday, 3 April 2017

Dakwaan Rawatan Alternatif Kepada Kanser?



Kanser atau cancer bila diterjemahkan kepada Bahasa Melayu ia dipanggil Barah.

Seorang rakan memberitahu saya memberitahu yang beliau pernah menghidap barah di bawah ketiak ketika kanak-kanak. Bapanya hanya mengubat barah tersebut dengan ramuan herba tradisional seraya dibacakan ayat-ayat suci Al-Quran. Rakan saya itu sembuh dari barah itu dan terus hidup dan dapat menceritakan kepada saya kisah itu. Beliau juga mendakwa penyakit barah ini adalah penyakit biasa sahaja bagi keluarganya.

Ketika cerita ini diterjemahkan kepada penulisan rakan saya itu masih lagi hidup sihat dan beranak-pinak. Mungkin penyakit barah adalah sejenis penyakit yang parah (serius) tetapi ia bukanlah penyakit yang fatal kepada masyarakat Melayu dahulu-kala. Ia tidak dikenali sebagai penyakit maut.

Tetapi zaman moden mengenalinya sebagai demikian. Ia adalah penyakit fatal dan sekiranya menghadapinya perlulah menjalani prosedur rawatan yang menyulitkan seperti kemoterapi.

Saturday, 25 March 2017

Maksud " The Beast Within "

majalah attitude
April 2017
Kalau The Beast tu wujud secara fizikal dan besar tubuhnya siap dua tanduk, apasal ada The Beast Within pulak? Dah wujudnya secara batin pulak. Kau tak syak wasangka ke?

Apa kebenda yang dia orang kempen ni selain LGBT?

Sekarang kita tengok apa maksud dia the beast within ni.

Monday, 20 March 2017

Disney Dan Kempen LGBT


Dalam interview dengan Telegraph.co.uk dan Majalah Attitude, Bill Condon, direktor filem Beauty and The Beast, filem terbaru keluaran Disney, menceritakan tentang karakter lelaki Gay yang bernama Le Fou. Karakter Le Fou dilakonkan oleh Josh Gad adalah sidekick kepada watak Gaston,  satu watak utama dalam filem tersebut.

Bill Condon menyatakan bahawa "Le Fou adalah seorang yang pada satu hari dia merasakan hendak menjadi macam Gaston, dan pada hari yang lain dia hendak mencium Gaston". "Dia keliru dengan apa yang dia mahukan. Dia adalah seseorang yang mempunyai perasaan seperti ini". "Dan Josh berjaya (melakonkannya) dengan cara yang halus serta menunjukkannya tarikan kelazatannya".

Majalah Attitude memuji filem Beauty and The Beast sebagai filem paling Gay yang pernah dihasilkan oleh Disney. Ini dinyatakan oleh Ketua Editor majalah itu, Matt Cain.

"Dengan mengadakan adegan jantina yang sama di dalam filem ini, walaupun ia pendek tetapi adegan yang jelas menunjukkan ia adalah gay, studio (Disney) menyampaikan mesej kepada masyarakat gay adalah normal dan natural".

"Dan mesej ini akan didengar oleh setiap negara di dalam dunia, tidak kira samada negara itu menerima amalan gay atau tidak".

Friday, 17 March 2017

Cerita Politik : Ijmak Umat Melayuwiyah

Cerita Koboi Hanya Gambar Hiasan
Dahulu PAS pernah menjadi koboi. PAS berpakat-pakat dengan DAP dan PKR menentang apa yang mereka persepsikan sebagai "musuh". Jika pertempuran berlaku dan musuh kalah, PAS terpaksa pula selepas itu bertembak-tembak koboi dengan DAP atau dengan PKR sekali pun. Tapi itu sudah menjadi sejarah. Kumpulan tertentu dari PAS telah keluar dan membentuk PAN. Selepas kumpulan itu keluar, politik PAS semakin stabil dan tidak lagi menjadi haru biru. 

Sejak itu PAS sanggup bergerak sendirian walaupun jelas jika bersendirian impak dari segi politik tidaklah realistik. PAS keluar dari Pakatan Rakyat. PAS tak mahu masuk Pakatan Harapan. Walaupun Tun Dr M mendesak-desak dan mengancam, PAS tegas dengan pendirian tidak mahu bersama DAP. 

Sudah tentu terdapat perbezaan di antara UMNO dengan PAS. Tetapi terdapat juga persamaan. UMNO terdiri dari orang-orang Melayu dan beragama Islam. Begitu juga PAS. UMNO pernah menjadi objek sasaran perjuangan PAS. Pernah mendapat gelaran kafir atau kufur kerana menentang hudud atau undang-undang Islam. Dahulu ahli-ahli UMNO ramai yang berpendidikan sekular dan beramalan dengan fahaman tersebut. Itu yang menjadi "bahan" kepada pusat markas PAS yang memberikan tarbiyah kepada ahli-ahli. Perjuangan PAS adalah menentang UMNO dan Barisan Nasional!

Selepas pengalaman buruk dengan Pakatan Rakyat, PAS kembali bergerak sendirian. 

Meaning In English : Malay Song Selamat Malam Rohingya



LYRIC IN ENGLISH
SONG : SELAMAT MALAM ROHINGYA / GOOD NIGHT ROHINGYA
SINGER : SAHABAT
YOUTUBE : CREDIT TVAH PROMO

Selamat malam Rohingya
Good Night Rohingya
Meski lena mu di sisi mayat
Eventough your sleep is beside corpse
Jangan menangis sahabat
Dont cry friend
Ini Tuhan mengujimu This is God testing you
Selamat malam Rohingya
Good Night Rohingya
Dunia sedang tidur Lena
The world is sleeping soundly

Thursday, 16 March 2017

Siapakah Rohingya?



Asal usul orang Rohingya

Menurut Tin Soe, mereka adalah daripada pelbagai keturunan migran seperti pedagang Arab, pelaut, sebahagian besar kontijen tentera dari Bengal, orang-orang Islam yang ditangkap lanun di dalam abad ke 17 dan 18, keluarga dan keturunan bangsawan Putera Monghul Shah Shuja dan juga termasuklah sebilangan ramai orang-orang mualaf Islam. 

Menurut Tun Khin, orang Islam telah tinggal di Arakan berabad-abad yang lalu. Ahli sejarahwan yang bebas telah mengesahkan perkara ini. Ini diperkuatkan lagi dengan penemuan masjid-masjid kuno di Arakan. Fakta juga menunjukkan pemerintah Arakan ketika itu menggunakan gelaran-gelaran Islamik serta syiling dengan tulisan-tulisan yang Islamik.

Penggunaan perkataan Rohingya pula telah dikesan digunakan oleh seorang penyelidik berbangsa Eropah iaitu Francis Buchanan yang mana beliau telah menyebut mengenai satu dialek dari barat Burma "dituturkan oleh [Orang Islam], yang mana mereka telah lama tinggal di Arakan, dan mereka menamakan diri mereka sebagai "Rooinga, atau penduduk tetap Arakan". Perkataan yang dipanggil Rohingya juga telah dikesan penggunaannya di dalam Journal of London yang diterbitan dalam tahun 1811. Selain itu perkataan Rohingya dijumpai juga di dalam Collections Vocabulorum yang diterbitkan di Berlin, Jerman dalam tahun 1815.

Sunday, 12 March 2017

Malaysia Gila dan Game of Chicken


Sebahagian orang Indonesia merasa aneh dengan Malaysia. Mereka bilang apakah Malaysia sudah gila? Tidak tahu dengan siapa mereka berurusan? Apakah Malaysia tidak tahu atau berpura-pura tidak tahu? Langsung sahaja mereka membanding kekuatan ketenteraan Malaysia dan info ketenteraan Korea Utara yang semua maklum mempunyai sekurang-kurang 20 kepala peledak nuklir. 

Buat makluman orang Malaysia, di Indonesia mereka sudah mempraktiskan cantuman perkataan bagi memudahkan percakapan dan fikiran. Persis teori Mokhdar di Malaysia (Cuma di Malaysia hanya tinggal teori). Dengan itu media Indonesia memanggil Korea Utara dengan nama "KORUT".

Ada pula journalis antarabangsa yang nakal, sebaik sahaja PM DS Najib Razak mengutuk tindakan Korea Utara menahan 11 rakyat Malaysia di kedutaan Malaysia, Korea Utara serta mengumumkan rakyat Korea Utara juga tidak boleh meninggalkan Malaysia. Mereka dengan pantas membuat artikel memanggil situasi tersebut sebagai "Game Of Chicken". 

Kenapa mereka memanggil "Game of chicken"? Who blinks first?, soalan nakal yang mereka berikan.

Wednesday, 8 March 2017

Apa Itu Pertahanan Awam Cheollima ?


Nama Civil Defence Cheollima atau Pertahanan Awam Cheollima ialah satu organisasi yang memberikan perkhidmatan kemanusiaan kepada rakyat Korea Utara yang menjadi ancaman pemerintahan diktatornya. Pertahanan Awam Cheolrima menjadi masyhur sehari dua ini kerana viralnya youtube anak kepada Kim Jong Nam yang mengaku ayahnya telah dibunuh. Video tersebut dikaitkan dengan Civil Defence Cheollima atau disebut juga Chollima.

Oleh kerana organisasi ini terlibat membuat kerja-kerja yang mungkin membawa ancaman kepada nyawa petugas atau pun orang yang ingin dilindungi ianya memilih untuk bergerak secara rahsia. 

Antara fungsi-fungsi Civil Defence Cheollima sebagaimana yang dinyatakan di website mereka ialah;

     1) Membantu rakyat Korea utara menjatuhkan rejim pemerintahan diktator Kim Jong Un.

2   2) Berkongsi maklumat mengenai isu-isu berkaitan Korea Utara.

     3) Melindungi pelarian dari Korea Utara yang tinggal di mana-mana negara.

Civil Defence Cheollima mengeluarkan kenyataan yang mereka telah membantu ramai pelarian rakyat Korea Utara dan mereka tidak pernah meminta bayaran atau upah.

Saturday, 4 March 2017

RELA Sukarela Tapi Dibayar?



Biasa cakap-cakap orang kebanyakan ialah orang RELA jaga kenduri dan orang JPAM tangkap ular. Tapi itu sebenarnya cakap-cakap orang berdasarkan apa yang mereka lihat. Sudah jadi kebiasaan apa yang dilihat secara berulang-ulang itulah yang mereka anggap sebagai satu fahaman yang kemudiannya diterima pakai oleh semua.

Sebenarnya tugas dan peranan kedua-dua pasukan ni termaktub atau ditulis di dalam undang-undang. Mereka menjalankan tugas dan peranan yang sudah ditentukan di dalam undang-undang. Malah tugas dan peranan mereka bukanlah sekadar menjaga kenduri dan menangkap ular. 

Ada juga kes dimana khidmat mereka ini diminta oleh orang ramai atau pun organisasi tertentu untuk membuat satu tugasan. Tetapi selalu juga terjadi salah faham kerana orang kebanyakan beranggap apabila RELA bertugas, tugas itu adalah sukarela semata-mata. Tak melibatkan sebarang perbelanjaan. Cukuplah sekadar dengan memberikan mereka makan dan minum yang sewajarnya selama tempoh penugasan itu. 

Mereka yang salah faham ini kemudiannya terkejut yang sebenarnya khidmat seorang anggota RELA perlu dibayar mengikut jumlah jam penugasan. Ada yang mempertikaikan perkataan "sukarelawan" atau "rela" yang digunapakai. Kenapa mereka menjadi "sukarela" tetapi dibayar? Pakai sahaja perkataan "PaksaRela" kata seorang itu.

Sekarang kita cuba lihat apakah perbezaan antara sukarelawan dari RELA ini dengan sukarelawan yang ikut Tok Ompek dengan Tok Imam masjid bergotong royong membersihkan masjid dan tanah perkuburan.

Wednesday, 1 March 2017

Proton VS Honda : Brader Brave yang nak bunuh Cik Zora?

Iklan Percuma Untuk Honda. Lain kali kena bayar.

Cerita aku pergi test drive Honda BR-V.

Aritu ada orang kata dengan kemasukan Honda BRV bakal membunuh sales Proton Exora sebagai MPV dan antara kereta terlaris Proton. Mungkin yang bagi kenyataan tu Proton basher. Kalau tak silap aku, aku baca kat ruangan Paul Tan. 

Dulu pun, ada seorang perempuan ni cakap kat aku yang dia kelab union dia ada member yang bagi special price kepada club members untuk kereta Proton. Kononnya diskaun tu besarlah. Dari RM1,000.00 sehingga RM6,000.00 bagi model-model tertentu Proton. Bila aku tengok, model Proton Exora je yang tak ada diskaun. 

Aku pun tanya apsal takde diskaun untuk Exora? 

Itu menunjukkan diskaun kelab tu tak lah besar sangat sebenarnya dan taklah istimewa mana pun. Kalau istimewa mesti ada diskaun untuk Exora. Itu juga Proton Exora termasuk model yang laris dan sebab itulah tak ada diskaun.

Kemudian datanglah Honda BRV ni. Punyalah ramai orang yang exited kan. Sebab khabar tentang Honda BRV 7 seaters ni dah kedengaran sebelum dia masuk Malaysia lagi. Orang dah tengok review dan gambar di Youtube dan sebagainya. 

RASA SUV

Saturday, 25 February 2017

Rakyat Indonesia marah KLIA 2 !!!



Selepas Myanmar dan Korea Utara marah kepada Malaysia kini giliran Indonesia pula. Sebahagian rakyat Indonesia terkejut dan amat marah melihat nama negara Indonesia ditukar kepada INDOCHINA !! 


Ia bermula apabila seorang facebooker Indonesia membuat postingan mempertikaikan nama negara Indonesia ditukarkan kepada Indochina oleh KLIA 2. 



Apabila disemak di Facebook, ramai facebooker membuat sharing kandungan posting berkenaan dan mengundang kemarahan serta maki hamun ramai facebookers Indonesia yang lain kerana KLIA 2 terlibat dalam konspirasi meng"indochina"kan Indonesia.

Tuesday, 21 February 2017

Korea Utara Yang Tidak Faham


Mereka yang lari daripada Korea Utara menceritakan bagaimana kerajaan mereka mengenakan had kepada kebebasan hidup seharian. Mereka tidak boleh boleh memilih pakaian untuk dipakai seharian sesuka hati. Mereka tidak boleh bebas menyanyi lagu-lagu kecuali lagu tertentu yang diluluskan oleh kerajaan mereka. Sehinggakan style rambut pun perlu mengikut sebilangan gaya potongan rambut yang digazetkan dan dibenarkan untuk diikuti oleh umum. Dikatakan potongan rambut presiden mereka tidak termasuk di dalam gazet yang diluluskan dan presiden yang disayangi rakyat itu dikecualikan daripada peraturan potongan rambut ini. 

Maka di Korea Utara segala-galanya terbatas dan dikawal ketat oleh kerajaan. Pelancong pun, hatta pelancong Malaysia yang masih boleh masuk ke Korea Utara sehingga detik tulisan ini dibuat dikenakan beberapa larangan. Pelancong tidak boleh mengambil gambar sesuka hati walaupun di tempat awam. Walaubagaimanapun oleh kerana ada teknologi kamera seperti Go Pro dan sebagainya yang boleh disembunyikan, ramai pelancong yang dapat merakam suasana di negara itu secara senyap-senyap.

Friday, 3 February 2017

Flotilla release to Myanmar by Prime Minister Najib Razak



Malaysia Leads The Way

Bertegas Untuk Beri Sendiri Bantuan Kepada #Rohingya #FlotillaRohingya


Presiden MAPIM, Tuan Haji Mohd Azmi Abdul Hamid dalam satu interview dilakukan oleh Rohingya VisionTV menyatakan kerajaan Myanmar bertegas untuk mengambil alih bantuan Flotilla dan menyerahkan bantuan tersebut kepada masyarakat Rohingya melalui pihak berkuasa Myanmar.

Kerisauan timbul kerana bantuan yang diberikan oleh pelbagai pihak di peringkat antarabangsa sebelum ini membuktikan ia tidak sampai sepenuhnya ke orang-orang Rohingya di Myanmar. 

Debaran Kapal Flotilla ke Myanmar


Kapal Nautical Aliya telah pun berlayar ke Yangon, Myanmar semalam 3 Februari 2017 dan dijangka tiba 7 atau 8 Februari 2017. Myanmar telah pun memberikan kebenaran kepada bantuan Flotilla tersebut tetapi dengan beberapa syarat.

Syarat-syarat ini telah menyebabkan misi bantuan ini terhalang daripada beberapa segi. Bantuan asalnya dirancang untuk diberikan terus kepada masyarakat Rohingya tetapi Myanmar mengenakan syarat bantuan mesti diserahkan melalui pihak berkuasa Myanmar.

Selain itu, Myanmar juga mengenakan syarat supaya bantuan itu tidak diagihkan kepada orang Rohingya sahaja, sebaliknya diberikan juga kepada etnik lain yang memerlukan.

Persoalan sekarang ialah sejauh mana bantuan ini boleh pergi. Adakah petugas-petugas dari sukarelawan dibenarkan memberikan bantuan itu secara langsung kepada orang Rohingya yang memerlukan?

Jika pihak berkuasa Myanmar sendiri yang memberikan bantuan, timbul persoalan adakah bantuan diberikan secara adil atau sampai kepada orang-orang Rohingya tersebut?

Melihatkan senarai kekejaman yang tidak berperi kemanusiaan dilakukan oleh pihak berkuasa Myanmar sebagaimana yang dilaporkan oleh Laporan UN Human Right Flash Report baru-baru ini, timbul keraguan mereka boleh bersikap adil dalam menyerahkan bantuan tersebut.
Pautan ke Laporan. 

Tuesday, 24 January 2017

Melihat Perkembangan Rohingya Januari 2017


Melihat perkembangan isu Rohingya dari kejauhan. Walaupun kita tidak pergi mengikut NGO atau flotilla ke Rakhine, Myanmar tetapi kita perhatikan perkembangannya dari jauh melalui dada media massa. Sejak negara Malaysia dikatakan mencari pasal dengan Myanmar dengan isu Rohingya ini dan berlakulah pertengkaran di media massa di antara kedua negara sudah tentu kita tertanya-tanya apakah sesudah itu. Adakah langkah yang diambil oleh Malaysia adalah tepat? 

YAB PM sebelum mencari pasal itu telah berkata "apa nak jadi jadilah". Begitulah tekad dan keputusan pemimpin Malaysia ibarat kata pepatah Melayu "membujur lalu melintang patah". Sebaik sahaja mengeluarkan kenyataan keras ketika menyertai perhimpunan bantahan terhadap penindasan Rohingya itu, Malaysia telah mendapat bantahan daripada Myanmar dan menuduh Malaysia telah melanggar prinsip-prinsip Asean yang secara dasarnya tidak mencampuri hal-ehwal negara Asean yang lain.

Tetapi Malaysia tetap mengambil keputusan itu. Ini disebabkan dasar tidak campur tangan itu bukanlah sesuatu yang tidak ada batasnya. Pertamanya dasar itu bukanlah menyebabkan sesebuah negara Asean itu boleh melanggar hak asasi manusia seperti melakukan genoside atau pembunuhan etnik, memperkosa, membakar harta benda dan lain-lain pencabulan hak asasi manusia yang tersangat parah. Keduanya, pencabulan hak asasi manusia tersebut telah pun secara langsung memberi kesan kepada Malaysia yang mana dianggarkan lebih 50,000 orang Rohingya telah melarikan diri ke Malaysia dan menyebabkan negara menanggung kos menjaga pelarian yang mencecah jutaan ringgit sehari.

Monday, 16 January 2017

Teori Lubang Hitam Sebagai Pintu Alam Malakut


Apa yang anda jangka jika orang Islam cuba mentafsirkan apa yang berlaku di sebalik big-bang?

Lubang hitam dikatakan adalah sebagai tempat penzahiran alam yang terhasil daripada letupan super-besar yang berlaku dari satu alam yang lain. Kemungkinan alam tersebut adalah alam 4 dimensi. Hasil daripada letupan dari alam 4 dimensi itu terjadilah big-bang yang kemudiannya menghasilkan alam 3 dimensi.

Alam 3 dimensi yang menjadi anak kepada alam 4 dimensi inilah alam dunia yang kita hidup di dalamnya. Dengan teori seperti ini, saintis-saintis itu tertanya-tanya apa yang berlaku sebelum big-bang tersebut. 

Saturday, 14 January 2017

Kisah Bisnes : Jenis Pakej, Packaging


Ni aku jumpa satu sample pakej produk yang terdapat satu pengajaran yang kita boleh ambik. Kalau tengok pada produk Gam Arab di atas yang dipakej di dalam botol plastik. Kita tengok harga dia RM32.00. Kalau mintak diskaun pun dapatlah RM2.00 kut. Bagi sesetengah orang pula RM32.00 kalau nak beli mungkin agak mahallah sikit. Kalau-kalau ada yang lebih murah..

Saturday, 7 January 2017

Kisah Ahmad Ibnu Fadlan Bertemu Orang-Orang Viking

Gambaran Ahmad Ibnu Fadlan
daripada filem 13th Warrior.
Ahmad Ibn Fadhlan adalah seorang Qadi Arab yang menulis kisah pengembaraan di dalam makalah yang diberi tajuk "Risalah". Penulisan beliau di dalam "Risalah" ini diterjemahkan ke dalam berbagai bahasa oleh pengkaji-pengkaji sejarah. Ianya turut menjadi ilham kepada Michael Chricton untuk menulis Novel berjudul "Eaters of The Death" (Mereka yang memakan mayat). Novel ini kemudiannya menjadi sumber insprirasi kepada filem The Thirteenth Warrior (Pahlawan ke-13).

Dikatakan bahawa penceritaan daripada Ahmad Ibnu Fadlan ini adalah deskripsi yang paling terperinci mengenai orang-orang Viking pada zaman itu. Bagi ramai pengkaji sejarah pula penceritaan beliau adalah yang paling dipercayai dan paling unik. 

Didalam "Risalah", penulisnya menceritakan bagaimana perjalanan yang dilalui oleh beliau dan juga pengembara-pengembara lain pada zaman itu. Termasuklah pelbagai kaedah para pengembara menyeberangi sungai-sungai. Beliau menceritakan juga tentang tumbuh-tumbuhan sepanjang perjalanan yang ditempuhi. Pengkaji sejarah mengganggap penceritaan beliau adalah terbaik berbanding dengan yang lain daripada zamannya.

Dalam tahun 921, beliau telah dihantar oleh Khalifah Muqtadir dari Baghdad kepada Raja Bulghar untuk mengajar Raja itu agama Islam. Dalam perjalanan itu Ahmad Ibnu Fadlan menulis pengalaman beliau bertemu dengan berbagai jenis manusia. Dikatakan 1/5 daripada penulisan beliau itu dikhususkan kepada orang-orang Viking yang dinamakannya sebagai orang "Rus".

Orang Viking @ Rus

"Mereka datang dari negeri-negeri sebelah utara, melabuhkan kapal mereka di Sungai Volga dan mendirikan rumah-rumah papan yang besar di tebing sungai. Di dalam setiap rumah papan tersebut ada sepuluh hingga dua puluh orang, lebih kurang itu."

Kapal Viking sedang berlabuh di Sungai Volga.

Orang Viking pada zaman Ahmad Ibnu Fadlan itu dipanggil orang Arab dengan gelaran "Russ" atau "Russiyah". Ada pengkaji sejarah yang berpandangan nama Russia modern diambil daripada perkataan ini. Mereka juga dikenali sebagai Norseman. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...