Sunday, 28 August 2016

Donald Trump


Kalau ikutkan pemerhatian aku ni Donald Trump ni macam nak jadi next Presiden Amerika. Media massa antarabangsa juga nampaknya memberikan liputan sensasi kepada Donald Trump ni. Donald Trump ni memanglah dah terkenal dan agak sensasi. Dia sendiri muncul dalam siri program realiti yang melibatkan syarikatnya sendiri. 

Sebagai seorang billionare, dah tentu duit bukanlah masalah apabila  membuat kempen untuk menjadi presiden di Amerika. Kalau ikutkan petanda-petanda yang aku dapat ni, dia ni macam nak diletakkan sebagai presiden Amerika. 

Salah satu slogan yang digunakan oleh penyokong Donald Trump ni ialah "to make America great again". Kononnya nak menjadikan Amerika itu hebat macam dulu-dulu. Kira nak menunjukkan sekarang ni Amerika dah tak hebatlah. Padahal yang menjatuhkan atau pun merendah-rendahkan Amerika itu adalah orang dalam Amerika itu sendiri. Tak kiralah apa juga nama dia kalau ikut teori konspirasi.

Tuesday, 16 August 2016

Permintaan Dan Tawaran




Anda suka makan karipap?

Jika ya, berapakah anda sanggup bayar untuk harga sebiji karipap?

Mungkin kebiasaanya harga sebiji karipap bergantung kepada jenis karipap, saiz karipap, isi karipap dan penghakiman umum karipap itu sedap atau tidak. Karipap yang biasa mungkin mempunyai satu harga yang standard. Hatta karipap yang sedap sekalipun.

Tetapi bagaimana karipap itu luarbiasa sedap DAN harganya pun sedikit mahal daripada biasa? Supplynya pula terhad. Mungkin ada yang mengingati teori asas ekonomi dimana permintaan meningkat sedangkan bekalan terhad, maka harga pun menaik.

Monday, 15 August 2016

Proton Dan Kemampuan Engineering Malaysia


Aku terbaca dalam satu artikel di akhbar yang mengulas tentang cadangan penjualan Proton kepada syarikat asing. Artikel berbahasa inggeris ini seakan-akan menyokong penjualan itu. Rasionalnya, ia akan melonjakkan jenama Proton ke peringkat antarabangsa.

Anehnya pula, artikel itu sedar yang akibat penjualan itu Proton tidak lagi menjadi hak milik negara Malaysia. Selain itu, artikel itu juga sedar yang isu untuk maintain syarikat Proton ini bukanlah isu untung rugi sebuah syarikat kereta milik negara sahaja. 

Tetapi disebaliknya ia berkaitan dengan aspirasi negara untuk anak-anak watannya cemerlang dalam bidang engineering. Proton adalah platform dimana engineers negara dapat menunjukkan bakat dan merasa untuk membina produk engineering sendiri. 

Wednesday, 3 August 2016

Korupsi dan Rasuah


Bila berbual dengan seorang kontraktor baru-baru ini banyak jugalah cerita yang dapat didengar. Nak dapatkan projek tu macam-macam ceritalah. Yang diamanahkan menjaga duit ni pulak ada pula didakwa membuat tol-tol yang tidak sebenarnya tak wujud. Kira tak amanahlah buat kerja tu kan.

Kalau nak merasa duduk dekat negara yang paling tak korup, kat sini ada 10 negara yang paling tak korup, antaranya Denmark, New Zealand, Kanada, malah negara jiran kita Singapura pun termasuk top 10 tu. Tak de pulak negara Islam yang masuk dalam top 10 tu.

Padahal dalam Islam korupsi ni haram. Rasuah ni haram. Babi pun haram. Tapi kalau cerita bab anti-rasuah ni kepada sesetengah orang seolah-olah macam cerita fairy tales pulak. Macam cerita dongeng tahyul yang karut marut. 

Siapa yang cerita bab anti-rasuah ni eloklah di buang negara ke negara-negara top 10 tadi. Atau pun bolehlah disyaki sebagai Pendatang Tanpa Izin daripada Sweden, Kanada atau pun Switzeland. Sebab tak secocok dengan budaya merasuah. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...