Wednesday, 1 July 2015

Lebih Laju Dari Cahaya.


Terjumpa youtube ini dan ianya ada kaitan dengan artikel mengenai filem interstellar sebelum ini. Artikel itu boleh dibaca di sini

Yang uploader itu menyatakan,

The "problem" I am trying to convey is in full awareness of that matter CAN'T nor WILL ever travel at the speed of light. 
Maksud beliau, benda-benda selain cahaya tidak akan mampu bergerak selaju atau pun lebih laju daripada cahaya. Macam fantasi orang-orang yang bikin filem itu. Baginya adalah suatu kemustahilan. Dia juga berpandangan,
4. However, in a thought experiment, it is absolutely valid for something WITHOUT mass to travel at the speed of light. 5. Light for example.6. Described effects (e.g. of "leaving the universe behind") is a logical result of the Einsteinean mathematics. If the mathematics of time, lenght and weight dilation are true, so are the conclusions I am drawing.
Dia juga berpandangan jika difantasikan juga pergerakan tersebut maka akan berlakulah fenomena benda itu terkeluar daripada tiga dimensi alam ini. Tetapi dia berpendapat benda itu tidak dapat balik semual ke dimensi asal. Itu pendapat dia yang dipercayai seorang bukan Islam.

Boleh dikatakan samalah dari satu sudut, pandangan dia dengan artikel yang dikeluarkan oleh incikposmen haritu. Lebih laju daripada cahaya maknanya keluar daripada universe. Yang 3 dimensi ini.

Cuma bagi orang Islam, kuasa Tuhan itu adalah segala-galanya. Tuhan Maha Berkuasa untuk melakukan ada Yang Dia Kehendaki. Oleh itu bagi persoalan untuk kembali ke universe asal setelah keluar, itu mudah bagi Tuhan jika diizinkanNya.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...